Seçimden önce bir değerlendirme yazısı paylaştım. 29 Eylül seçim sonuçları ve göçmenlerin alay konusu olan tercihli oylarını araştırdım. Resul Gönültaş 12.775 oy aldı, SPÖ’de değişen hiç bir şey olmadı. Yaprak bile kımıldamadı. Aynı SPÖ’den milletvekili adayı olan bir kişiye, bir oy bile çıkmadı.İşte böyle trajı-komik bir durumla karşılaştık.
Seçimler, güneşli bir günde çok sakin, çok sessiz bir şekilde başladı ve bitti. 29 Eylül seçimleri ardından içimizden üç kadın milletvekili adayı ulusal parlemantoya girmeyi başardı. Partilerinin seçim listelerine seçilebilecek yerden giren SPÖ'den Nurten Yılmaz,(Viyana) Yeşiller Partisi'nden Alev Korun, Viyana, Aygül Berivan Aslan (Tirol) parlemantoya girdiler. 2008'de yapılan seçimlere katılım oranı % 78,81 (6 milyon 384 bin 296 ) iken, 2013 yılında yapılan seçimlerde katılım daha düşük oldu. Seçim sonuçları % 65,95 katılımla gerçekleşti. 480 bin kişi (Briefwahlstimmen) mektuplu oy sistemi ile oy kullandı.
Seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) galip çıktı. % 27,1 oranla 53 milletvekili Avusturya Halk Partisi (ÖVP)%24 oranla 46 milletvekili, Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) %20 oranla 42 milletvekili,Yeşiller Partisi(Grüne),%12,4, oranla 23 milletvekili, NEOS; %6,9 oranla12 milletvekili, Team Stronach;%4 oranıyla 7 milletvekili çıkardı. . Team Stronach (Frank), Kanada’da yaşayan Avusturyalı zengin beklediği ilgiyi bulamadı.
Seçimden sonra kendi timi içinde ayrışmalar oldu. Seçimde en büyük süprizi yapan, Yeni Avusturya (NEOS) grubu oldu. Anketler hiç bir şanş vermedi ama 29 Eylül akşamı seçim süprizi yaptı.Neos, FPÖ ile kesinlikle koalisyon kurmak istemiyor. SPÖ, ÖVP birlikte hükümet içinde yer almak istiyor. Komünist Partisi oylarını yükseltti ama % 4 barajını aşamadı. BZÖ, seçim başarısızlığından dolayı ayrılık yaşadı. Buna benzer ayrılığı Team Stronach gubuda yaşadı. Frank stronach maddi yardımlarını çekti. Seçim döneminde yaptığı 30 milyon’dan 20 milyonunu geri istedi. Team kendi içinde çalkalanıyor.
:
Oy kullanmayanlar 1.601.768, Geçersiz oylar 89.656
Başbakan Faymann büyük sayılabilecek bir farkla seçimden galip çıkmadı ama birinci parti olarak çıkmayı başardı. Fakat sonuçların diğer hanelerine de baktığımızda bu Fayman'ı memnun edebilecek bir sonuç gibi görünsede, % 1 oy kaybetmekten kurtulamadı.
29 Eylül 2013 seçimlerinde 16 yaşını dolduran genç seçmen sayısı 384 bin. Yurt dışında bulunan Avusturyalı seçmenlerin kullanıdığı oy sayısı 42.534. (2008 seçimlerine göre %5,59 daha düşük oy kullanılmış.) Kadınların kullandığı oy oranı %51,85 yani 3.309. 933. Seçim kurulu tarafından 668.658 mektuplu oy pusulası gönderildi. sadece Viyana için 100.000 adet gönderdi.
Avusturya genelinde 11.000 seçim sandığı kuruldu, 2.600 seçim sandığı Viyana’daydı. Mektuplu oy pusulalarında yapılan değişiklik ve sahtekarlık için 218 euro para cezası yada iki hafta gözaltında tutulma cezasına çarptırılıyordu.29 Eylül seçimlerinde 100 bin kişi çalıştı, ve masrafı 6,5 milyon euro oldu.
Sosyal Demokrat Parti lideri Başbakan Faymann, Irkçı parti, lideri Starche ile seçim tartışmalarında Türkçe afiş yüzünden çok sert tartıştı. Faymann, oy kaybetmemek için’’Bizim SPÖ olarak bu Türkçe broşürler ile alakamız yok.Size defelarca bunun böyle olmadığı iletildi. İftiralarınız yüzünden artık bıktık. Bir diğeride bir Türk asıllı esnafın kendi kendine hazırladığı ve bizim iznimiz dışında asılan Türkçe afiş. SPÖ olarak bu afişlerle alakamız yoktur.’’ dediği afişler Avusturya’nın gündemine düştü. Çünkü SPÖ ile Milli Görüş’ün aralarındaki ilişkiyi açığa çıkartmaya yaramıştı. Ama SPÖ seçim İletişim Koordinatörü Hirsch , bu olayı örtbas etmek için Die Presse gazetesine verdiği demeçte’’ Resul Ekrem Gönültaş, İslamcı değildir. Bizim islamcılar ile alakamız yok’’ diyordu.
Avusturya basınında Türkçe basılan afiş yüzünden ’’ Başbakan çıldırdı. Bu Türk esnaf adam kim? ‘’Şeklinde haberler yapıldı. (Strache, bunu kendine göre çok iyi kullandı ama kendisi de sırpların çıkardığı dergi ve gazetelere sırpça ilanlar verdi.)Başbakan Feymann ile ilgili afişi basan kişi Hamza Ateş’ti, Strache’nin konu yaptığı kişi ise SPÖ’den milletvekili adayı İslamcı Ekrem Resul Gönültaş’ın Türkçe seçim afişleriydi. Gönültaş, Milli Görüş Teşkilatı’nın SPÖ adayıydı. AKP’nin Taksim Gezi Direnişine karşı Viyana’da düzenlediği yürüyüşün baş aktörleride SPÖ’den milletvekili adayı oldu. Saadet Partisi ,Milli Görüş’cüler ve diğer tarikatların desteklediği E.R. Gönültaş tercihli oylarda en fazla oyu aldı.
AKP’nin desteklediği Hasan Vural’ı „Müslüman olduğu için desteklediklerini“ dile getirdiler. Viyana’ya gelen milletvekilleri Hasan Vural’ı desteklediklerini açıkladılar.
Resul Ekrem Gönültaş ise Milli Görüş cemaati tarafından alenen desteklendi. Camiiler siyaset arenasına döndü. Cuma hutbelerinde, Gönültaş cemaate vaaz verdi. Hatta seçimlerden bir gün önce „ Kur’an Ziyafeti“ adı altında Viyana’nın en büyük salonunda bir etkinlik düzenlenerek Gönültaş’a olan destekleri açık açık ilan edildi.
AKP – Milli Görüş kapışması gibi görünen bu mücadeleden Milli Görüşçüler galip çıktı.
ÖVP: Hasan Vural,1.557, Selfet Yilmaz,441/ Mustafa İçsel, 366/ Şirvan Ekici,145 / Aşkın Kulu,11
Die Grünen: Yeşiller Aygül Berivan Aslan,1095, Efgani Dönmez,1052, Alev Korun,790 / Hikmet Arslan,79 / Zerife Yetkin,37/ Esin Akkaya,/ Toyram Yılmaz,35 / Ahmet Demir,18 / Adem Küpeli,17 / Ayşe Tekeloğlu,16 / Erdal Kalaycı, 4 / Ümit Kale,1 / Abdurrahman Vezi,0 bu seçim sonuçları bana Kibar Feyzo filmimden bir kare hatırlattı. Ağa’ya bir oy çıkıyor ve bu oy için yaver ve kahya bu oy benim oyumdur ağam diyorlardı ya, işte o sahne gözümün önüne geldi. Düşünün şöyle bir, seçime katılan kişi bile kendine oy vermemiş, ya da yanlış oy kullanmış.
Yeşiller Partisi’nde tercihli oyların dağılımı; Eva Glawischnig 19.582 , Karl Öllinger 8.031, Peter Pilz 4.393, Werner Kogler 2.182, Gabi Moser 2.178, Sigrid Maurer 1.157, Georg Willi 1.142, Julian Schmid 857
Diğer partilerden tercihli oyların dağılımı; Barbara Prammer / SPÖ (1.398), Franz Huainigg / ÖVP (1.089), Barbara Rosenkranz / FPÖ (953), Beate Meinl-Reisinger / Neos (727), Kathrin Nachbaur / Team Stronach (607), Gerald Grosz / BZÖ (101)
Kaynak: Der Standard
Avusturya seçimleri bir kez daha koalisyon dedi. Hiç bir partiye tek başına iktidar yolunu göstermedi. Görünen köy kılavuz istemiyor, yine SPÖ ile ÖVP koalisyon yapacak gibi görünüyor ama SPÖ, Grüne ve Neos ortaklığında bir hükümetin kurulması da tartışılıyor. Yine yabancılara karşı yaptırımlar uygulanacak. Ancak bir şeyi vurgulamaktan geçemeyeceğim, Komünist Partisinin oylarında bir artış oldu. Önümüzdeki Eyalet seçimlerin de daha başarılı olacağına inanıyorum. Komünist Partisinin oylarındaki yükselme göçmenler için bir başka anlam yükleyecektir. İktidar partilerinin tavırlarında çok ciddi değişiklikler gündeme gelecektir.
Avrupalı kapitalistler, Sovyetler Birliği’nin varlığından dolayı, sosyal haklardan dem vururdu, sendikaların sesi güçlü çıkıyordu, işçiler hakları için yeri göğü inletiyordu. barış için kitleler sokaktaydı, Nükleer silahlar pervasızca gelişmiyordu, ABD kendini dünyanın tanrısı görmüyordu, ama Sovyetler Birliğinin dağılmasıysa egemen güçler her türlü gözdağını geliştirdi. Avrupa, insan hakları evrensel beyannamesi ve sosyal devlet olma yolundan vazgeçti.
Dolayısıyla komünist oyların artırması demek, kapitalistlerin uykularını kaçırtacaktır. Bunu Graz bölgesinde ki komünist oylar da gösterdi. Komünist oylar Avusturya’yı sarstı. Sadece
Avusturya’yı değil, Avrupa’nın gündemine düştü. Komünist oylar çoğaldıkca işçi hakları da, sosyal haklar da daha çok emekten yana gelişmelere konu olacaktır. Komünist oylar güzel günlerin habercisidir.