Alman hükümetinden para alan dernekler.
Bazı derneklerde Alman devleti'nden para alarak, kendi görüşlerinden vazgeçerek, sosyal danışmanların görevlerini üstlendiler.
Bu dernekler tamamen mevcut düzenle bütünleşip, bütçeden kendine paralar gelsin diye siyasi görüşlerinden vazgeçtiler. Hiçbir politik ağırlıkları olmamalarına rağmen toplum ile uyum sağlayacağız diye projeler sunmaya başladılar. Bunlar sadece yönetim kurulu olarak var olan derneklerdir.
Türkiye sosyaldemokratları tarafından kurulan Halkın Devrimci Federasyonu.
Bunlar 70'li yılların sonunda Almanya'nın her tarafına dernek kurarak örgütlendiler. Almanya'nın çeşitli yörelerinde var olan dernekler Türkiye'ye yönelik çalışma yaptılar. Avrupa ve Almanya'ya yönelik çalışmaları çok kısır kaldı. Türkiye'de cunta başa geldi ve sivil partileri kapattı. Sendikacılar ve devrimciler hapse atıldı.
Almanya'da göçmenler içinde örgütlenmelerine rağmen onların bu toplumdan kaynaklanan sorunlarına dahi sahip çıkamadılar. Sadece birkaç dernek Almaya'de varlığını sürdürüyor.
Almanya Türk Toplumu.
Türk Toplumunun kuruluş amacı Almanya'nın bir göçmen ülkesi olmasındandı. Türkiye'den gelen göçmenler artık Almanya'da kalacaktı ve bu toplumun Almanya'nın ayrılmaz bir parçası olduğunu lanse ettiler. Göçmenlerin bu toplumdan kaynaklanan sorunlarına yönelik doğru tespitler yaptılar. Göçmenlerin çocuklarının çocuk yuvalarından tutunda eğitim sorunlarına kadar her konusunu ele aldılar. Meslek eğitimi ve daha iyi meslek dallarında eğitim yapmalarını teşvik ettiler. Projelere imza atmaya başladılar. Türkiye'de herhangi bir kardeş örgütü olmadığı gibi böyle bir örgütlenme içine de girmediler. Almanya eksenli tüm sorunların üstesinden gelmeye çalışıyorlar.
Atatürkçü Düşünce Dernekleri.
1990'lı yılların başında Avrupa'da ve Almanya'da Atatürkçü Düşünce Dernekleri kuruldu, bu derneklerin amacı Avrupa'da yaşayan gençlere Atatürkçü görüşleri ve ilkelerini aşılamaktı. Emekli generaller getirilip sempozyumlar düzenlendi. Cumhuriyet Baloları düzenlediler ve konsolosluklar çağrıldı. Almanya'da Atatürkçü Düşünce Derneklerine gençler hiç ilgi duymadı.
Türk Federasyonu. (MHP)
Türk Federasyonu Avrupa'da ve Almanya'da 1970'li yılların başlarında MHP yanlıları tarafından kuruldu. Kurulan derneklerle Türk Federasyonu'nun çatı örgütünü kurdular. Milliyetçi düşünce ile kitleleri örgütlemeye çalışıyorlar. Türkiye'de gerici ve milliyetçi MHP görüşleri doğrultusunda Avrupa'da örgütlendiler. Avrupa partileri göçmenlere karşı tutumlarından dolayı onlara pek sıcak bakmıyor. Almanya'da herhangi bir düşünce üretmedikleri gibi sanki burada pek problemleri yokmuş gibi davranırlar.
Sol içerikli dernekler.
Avrupa'da çok çeşitli görüşten sol dernek var. Bunların bakış açılarının nasıl olduğunu genel olarak okuyucuya tanıtacağım. Sol derneklerin dünyadaki değişmelere ve gelişmelere bakış açıları ayrı ayrıdır. Sol ve Türkiye tandanslı bir takım dernekler, yaşamış oldukları ülkelerde kitlelerini genellikle Türkiye'deki kardeş örgütler ile devamlı olarak örgütlemek isterler. Yaşadığımız Avrupa ülkelerinde ezilen halk ve işçi sınıfı ile örgütlenmeyi savunurlar. Türkiye düşüncesi ağır basar. Avrupa'da düşüncelerine yakın örgüt ve dernekler ile birlikte çalışırlar.
Kürt dernekleri.
Başlangıçta Avrupa'da ve Almanya'da değişik Kürt kökenli dernekler vardı. Türkiye'de Kürtlerin yaşadığı şehirlerde ulusal bilincin yükselmesi ve Kürt Kurtuluş mücadelesi ağır basınca Avrupa'daki ve genellikle Almanya'daki dernekler Kürt ulusal mücadelesi doğrultusunda değişik dernekler kurdular.
Türkiye'de 1980 yılında cuntanın başa gelişi ile Kürtlere karşı var olan baskı yoğunlaştı, bu katmerli baskılar yüzünden köyleri boşalan Kürtler yurtdışına çıkmak zorunda kaldılar. Yurtdışına çıkan Kürtler ulusal mücadele veren derneklerde örgütlenip kendi sorunlarına sahip çıkmak
zorunda kaldılar.
Bu dernekler ulusal mücadele sesini duyurmak ve dünya kamuoyunda Kürtlere yapılan baskıyı tesir etmek gibi görevler üstleniyorlar.
Bu mücadelenin çetin ve uzun bir zaman alacağını bildikleri için de Avrupa'daki sorunlar ile de ilgileniyorlar.