Bugün Almanya'da hayatın her alanında bizim Türkiyelileri bulabilirsiniz. Ama siyaset sahnesinde ve medyada bu sayı oldukça azdır diye düşünüyorum.
Almanya'nın bir çok eyaletinin parlamentolarında, yerel idarelerin meclislerinde farklı farklı partilerde de olsa Türk-Kürt kökenli göçmenler aktif siyaset yapıyorlar.
Toplam 4 milyon göçmen Türkiye kökenli nüfusa göre siyasetçilerimizin sayıları hiçte fazla değil.
Almanya'da siyasette ve medyadaki temsicilerimizin sayısı buradaki sorunların, sıkıntıların 1. elden dile getirilmesi ve çözümü açısından mutlaka artmalıdır. Bu sayıların az olmasında burada yaşayan çok büyük bir kitlenin son zamanlarda Almanya’da yada diğer Avrupa ülkelerindeki siyasi gelişmelerden daha çok Türkiye siyasetini takip etmeleri ve Alman partilerinin göçmen üyelere perspektif sunmamaları, önlerine engel çıkarmalar önemli bir rol oynayabilir.
Buradaki insanlarımızın Türkiye siyasetine yönelmelerinde yine buradaki dışlanmışlık, ayrımcılıkta onları buradaki siyasete uzak tutmuş olabilir. İnsanlarımızın çoğu 60 yıla yakındır yaşadıkları artık ikinci vatan olan Almanya'yı hayal kırıklığına uğramış tek yanlı sevdıikleri bir sevgiliye benzetiyorlar.
Ama her şeye rağmen küsmemek lazım, sorunların çözümü siyasetten geçmektedir. Ben yine de burada doğan, büyüyen, sosyalizasyonunu burada tamamlayan ilgi duyan gençlere siyasete girmelerini acilen tavsiye ederim.
Çünkü buradaki toplumumuzun onlara çok ihtiyacı var. Alman partilerini , programlarını mutlaka araştırsınlar, Alman siyasi partilerinede girdiklerinde çok sabırlı olsunlar derim. Bugün bir Alman siyasi partisinde iyi yerlere gelmek, tırmanmak için çok çalışmak uzun vadeli düşünmek gerekiyor. İl yada İlçe yada Eyalet yöneticileriniz düzgün insanlarsa yükselmeniz yine daha kolay olacaktır.
O partilere girdiklerinde herkes hemen bizim insanlarımızı gülle karşılamıyorlar. Almanların onlara güvenmeleri ve köklerinden koparmamaları lazım.
Almanya'da yine diğer eksik olduğumuz, hizmet bazında eksikliğini hissettiğimiz bir alanda medya sektörü. Evet burada çok başarılı Türkiyeli İnternet haber siteleri var. Türkiye'den günlük ulusal gazeteler artık yok denecek kadar az burada. Özellikle görüntülü, yazılı medyada hem izleyici hemde çalışan hemde yönetici olarak çok azız , göçmenlere bu sektörde yeni imkanlar sunulmalıdır.
Alman Deutsche Welle'nin Türkçe haber yapan bir Youtube kanalı var, yine WDR Radyo ve TV Kurumunun çok dilli haber yayını yayın yapan bir çok göçmen gazetecinin, programcının çalıştığı bir radyo Cosmos'u var. Bu arkadaşlarımız çok başarılılar biliyorum. Berlinde Radyo Metropol var hepsi bu kadar benim bildiğim kadarıyla.
Almanya'da biz ve diğer tüm göçmenler yüksek bir TV -Radyo vergisi veriyoruz. Almancayı çok iyi bilseniz bile TV Programlarının çoğu size hitap etmiyor. Bir Alman-Fransız ortak kanalı olan ARTE nin Alman-Türk versiyonu neden olmasın ki?.
Bizim insanların çoğu Türkiye'den TV kanallarını uydudan yada kablodan izliyorlar. Burada Can TV, ARTI TV , Yol TV ve Kanal Avrupa gibi bazı TV kanallarımız var ama bunların tüm Almanya'ya yayılmış bir muhabir ağları, stüdyoları yok. Kanal Avrupa dışında yayınları Türkiye'deki izleyiciye yönelik genelde.
Bence artık bu işe Alman ve Türkiyeli seçilmiş siyasiler kafa yormalı, Türkiyeli sivil toplum kuruluşları, çatı örgütleri bir el atmalı, varlıklı Türkiyeli iş insanlarıda göçmenlerin, bizim insanların inanılmaz tüketici potansiyeli yani ticari çıkarları nedeniyle de duyarsız kalmamalı bu alana yatırım yapmalılar.
Çünkü her iki alanda yapılacak çalışmalarla, gerçek yayıncılıkla, habercilikle yerlil Almanlar ile göçmenler, Türkiyeliler arasında köprüler kurulabilir, göçmenlerin topluma sosyal uyumu daha kolayca sağlanabilir.
Ayrıca Türkler, Türkiyeliler artık bu toplumda hep yönetilen değil siyasette, kamu kurumlarında ve medyada yöneticide olmalılar. Zamanın ruhuda bunu gerektiriyor.