"Almanya‘da 1933‘te Demokrasiden diktatörlüğe dönüşen bu karanlık dönem bugün bize birşeyler hatırlatıyorsa geç olmadan tüm demokrasi güçlerinin bir araya gelerek birleşmeleri zaruridir. Sessiz kalmak, susmak Diktatörlerin iktidarlarını sürdürmelerine yarar."

Hitler’in Partisi Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) 1920'de kurulduğunda toplumda desteği olmayan küçük marjinal bir partidir.

Hitler, konuşma yeteneği olan ve etrafında topladığı, onun için herşeyi yapmaktan sakınmayan bir grupla giderek daha fazla kişiyi partiye kazanmayı başarır. Etrafına topladığı Naziler daha çok gençlikten oluşur.

Birinci Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkan Alman İmparatorluğu sonrası 1919’da kurulan Weimar Cumhuriyeti'nin ekonomik ve sosyal alanlardaki başarısızlığı, İmparator ikinci Wilhelm’in tahttan çekilmesi toplumun bir kesiminde hoşnutsuzluk ve hayal kırıklığı yaratır. Toplumun bu hoşnutsuz kısmı İmparatorluğun yeniden gelmesini talep ederek, yenilginin sorumlusunun iktidardaki Sosyal Demokratlar (SPD) olduğuna inanır. Bunu fırsat bilen Hitler, Kasım 1923'te bir darbe ile iktidarı ele geçirmeye çalışır. Fakat Hitler’in darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlanır.

Hitler tutuklanır ve 1924 yılının sonunda nispeten hafif bir cezanın ardından serbest bırakılır. Hapishanedeyken siyasal ve ideolojik bir stratejiyi içeren "Kavgam" adlı kitabı yazar ve siyasal iktidarı seçimler yoluyla ele geçirmenin temel taşlarını döşer. Bu aşamadan sonra siyasal gündemi belirlemeye çalışan bir figür olarak sık sık kendinden bahsettirir.

Aşırı milliyetçilik ve antisemitizm ile siyasal gündemi belirlemeye çalışan Hitler ve Partisi NSDAP, 1929'da yaşanan küresel ekonomik kriz ile birlikte Almanya’da giderek artan işsizlik ve ağır sosyal problemler ve birinci Dünya savaşının getirdiği yenilgiyle Fransa ile yapılan Versailles Barış Antlaşması'nda öngörülen savaş borçlarını ödeyemez duruma gelir. 1930 sonrasında yaşanan ekonomik kriz ile birlikte siyasal kriz de giderek derinleşir. Sık sık yapılan seçimler ve bir türlü kurulamayan hükümetler siyasal krizi daha de derinleştirir.

1920’de kurulduğunda küçük bir parti olan NSDAP, 1933 yılında iktidara gelir. 1928 seçimlerinde 0,8 milyon oy alan NSDAP, 1930'da yapılan seçimlerde oy oranını artırarak ve özellikle de 1932 Kasım seçimlerinde partisinin oy oranını zirveye taşır.

Buna rağmen bir önceki seçime göre Meclis'teki sandalyelerinin %15'ini kaybeder. Hitler muhaliflerini sindirme politikasını işleterek, muhaliflerine karşı yoğun bir kampanyaya girişir. Sosyal Demokratlar (SPD) ve Komünistler‘in (KPD) birlikte çalışamamalarını fırsat bilen NSDAP ve taraftarları. Reich Başkanı Paul von Hindenburg'a Hitler'i Reich Şansölyesi olarak ataması için baskılarını yoğunlaştırırlar.  Baskılara dayanamayan Hindenburg, pes eder ve Hitler'i 30 Ocak 1933'te Reich Şansölyesi olarak atar. İktidara geldikten sonraki süreçte muhaliflerini tek tek ortadan kaldırarak adım adım Almanya'yı bir diktatörlüğe dönüştürür.

Hitler, muhaliflerini tek tek sindirirken, propaganda bakanı Joseph Goebbels de boş durmaz. NSDAP'yi manşetlere taşımak için basını ve radyoyu da etkisi altına alarak tüm yasal ve yasadışı her türlü aracı kullanır. Yürüyüşler ve geniş çaplı mitingler organize eder, Salon toplantılarını yoğunlaştırarak gündemi belirlemeye çalışır. Bu arada Yahudilere ve Muhaliflere karşı sokak saldırıları ve organize ettiği provakasyonlarla toplumda Sosyal Demokratar ve Komünistlere karşı güvensizliği artırır.

27 Şubat 1933'te Reichstag yangınını planlayıp, suçu Komünistlere yükleyerek toplumun Muhafazakar kesimini de yanına almayı başarır. 1934 sonrası diktatörlüğünü engelleyecek tüm siyasal güçlerin önü kesilmiştir. Ondan sonrası tutuklamalar, yargılamalar, öldürülmeler, sürgünler ve Yahudilerin imhası ile sonuçlanan Holokost (Holocaust). Ve 50 Milyon insanın ölümüne yol açan ikinci dünya savaşı.  

Almanya‘da 1933‘te Demokrasiden diktatörlüğe dönüşen bu karanlık dönem bugün bize birşeyler hatırlatıyorsa geç olmadan tüm demokrasi güçlerinin bir araya gelerek birleşmeleri zaruridir. Sessiz kalmak, susmak Diktatörlerin iktidarlarını sürdürmelerine yarar.