Sevgili okuyucular,
Halkların Demokratik Partisi, (HDP) İstanbul da, seçim beyannamesini geniş bir katılımın olduğu salon toplantısında açıkladı.
Bizler Meclise sloganı ile konuşmasına başlayan, HDP Eş başkanları, Figen Yüksekdağ ve Selahattiin Demirtaş, nasıl yaşam istediklerini açıklayan, seçim beyannamesini, kitlelerin coşkulu katlımı ile açıkladılar.
HDP Eş başkanlarının açıklamalarına hâkim olan, ’bizler’ gerçekliği hâkimdi. Beyannamenin ana ekseni, toplumumuzun, ‘ötekileştirilen’ katmanlarını öne çıkaran ve onların sorunlarının çözümüne ilişkin, projeleri öne çıkmaktaydı.
Kadınlara yönelik olarak yapılan ve seçim beyannamesinde yer alan açıklamalar, salonda bulunanlar tarafından coşku ile karşılanarak, heyecan yaratmıştır. Yeni yaşamın, kadınlar birlikte kurulacağını esas alan bir konuşma toplumumuz tarafından önemsenmelidir.
8 Mart uluslar arası emekçi kadınlar gününün, ‘tatil günü’ olarak ilan edileceği vurgusu, salonda yeni bir heyecan yarattı.
Gençliğe yönelik politik adımlarının, başta yüksek öğretimde okuyan gençlerin, demokratik ve parasız eğitim haklarına yönelik yapılacak çalışmalar, beyannamede önemli yer tutmaktaydı. Gençlerin, sportif faaliyetleri, sosyal medyadan bilim ve bileşimlere ulaşmanın, maddi destekler sunularak, kolaylaşması ve önlerinin açılmasının önemine vurgu yapılmıştır.
Ülkemizin yarayan kanası, zorunlu askerlik, vicdani ret gibi konularda açık ve netlikle bir politika izlenerek, vicdani ret den, taraf olduklarını yasal zemine kovuşturulması konusunda, seçim programlarında yer verdikleri görülmüştür.
Yerkürenin bir gerçekliği, coğrafyamızda yaşayan insanlarında realitesi olan, farklı cinsel eğilimlere sahip olan, LGBT ilere yönelik olarak, LGBT ilerin tüm haklarını yasal olarak güvence altına alınması ve LGBT’ ilerin haklarının da evrensel bir hak olduğu için, güvenceye sağlanması vurgusu öne çıkmıştır.
Çocuklara yönelik olarak, tüm insanların bir zamanlar çocuk olduklarını ve çocukları korumaya yönelik, çocuk haklarının korunması ve eğitimlerinin önemine vurgu yapılmıştır. Ülkede utanç vesilesi olarak anılan, ‘çocuk ceza evlerinin’ kapatılacağı vurgusu, heyecanla karşılanmıştır.
Yerel yönetimlere önem kazandırılarak, demokrasinin yerelden merkeze doğru uygulanacak politik bir yönelim, demokrasiyi geliştirilecek önemli bir eksen olacağı vurgusu öne çıkarılmıştır.
HDP kendi hazırlayacağı anayasa da, demokrasinin kurum ve kurallarının esas alınacağı hukuk devleti, insan haklarının temel alınacağının vurgusu yapılmıştır. R.T. Erdoğan, AKP devletinin ısrarla hedeflediği, demokratikleşmeden uzak, diktatörlüğü çağrıştıran, ‘türk tipi’ bir başkanlık sistemine asla izin verilmeyeceği vurgusu öne çıkarılmıştır.
Eş başbakanlık sistemi ile Türkiye’ye, yeni model, yeni, soluk, yeni bir yönetim tarzı, yeni bir yaşamın önünü açacak olan yeni bir anayasa talebi beyannamenin öne çıkan vurgusuydu.
Bütün etnik kimliklerin devlet yönetiminde yer alacakları, kimliklerinden dolayı yönetim erkinden dışlanmayacağı, bir yönetim tarzını uygulayacaklarını öne çıkarmışlardır.
Yargı kurumlarının eşitsizliği ortadan kaldırılacak ve adalet kurumları arasında yaratılan ve taraf, yandaş hukukçulardan kurtarılarak, adaleti, hukukun üstünlüğünü savunan bağımsız bir kurum yaratmak politikasının esas alınacağı vurgusu öne çıkmıştır.
Sanat ve sanatçılara yönelik önemli vurgu; sansürün kaldırıldığı sanat faaliyetlerinin maddi ve manevi olarak desteklenmesi, sanat’a, ilişkin karar mekanizmasının bizzat sanatçılar tarafında yapılmasını esas alacaklarını açıklandılar Türkiye toplumunun önemli bileşenlerinden olan ve coğrafyamızın kadim topluluğu Alevilerin, yüz yıllardır iktidarların ötekileştirme girişimlerinden dolayı kangren tutmuş sorunlarına, ciddi yaklaşımların olduğunu beyannamede netlikle gözlemledik.
Alevilerin yüz yıllardır, asimile edilmesi için iktidarların uğraşlarının en son halkası, Cumhuriyet döneminin, Diyanet işleri başkanlığının, ‘laik’ bir devletle olan ilişkisinin abes karşılandığı bir ülkede yaşıyoruz. Diyanet, farklı inançların, ‘türk islam’ sentezi yöneliminde, Sünnilik lehine asimile edilmenin önemli araçlarındandır.
Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması talebi, beyannamede yer tutmuştur. Zorunlu din dersler, Cem evleri ve ibadet mekânları statüsü kabullenilecek Aleviliğin yasal güvenceye alınması talepleri, devletin el koyduğu başta Aleviler olmak üzere, farklı inançların vakıf ve dergâhlara ait taşınmaz mallarının geri iadesi sağlanacağı, seçim beyannamesinde yer bulmuştur.
Komşu ülkelerle, Ortadoğu coğrafyasında savaş ganimetine karşın, barış ve iyi komşuluk ilişkileri beyannamede, önemsenecek düzeyde yer almaktadır. Yerküreyi, doğayı, ekoloji ve insanlığı tehdit eden nükleer santrallerin kurulmasına karşı, önemli duruş sergileneceği ve HES’ler vb. yapılanmaların çevreye verdiği zararlar dikkate alınmıştır. Dolayısı ile çevreye zarar veren değil, yeşil enerjiyi esas alacakları vurgusu öne çıkmıştır.
Ekonomi, ‘değer üretenlerin olacak’. Beyannamede önemli ve öne çıkan vurguydu. Yolsuzluk, rüşvet, kamu mallarının talan edilmesinin önüne geçilmesinin ana ekseni burada yatmakta denilerek, ekonomide üretim eksenli ve ‘üretenlerin, ürettiklerinin gerçek sahipleri’ olduğu vurgusu öne çıkarılmıştır.
Mevcut liberal sistemde, ekonomi üretenlerin değil, üretim araçlarının bir kısmına sahip olanların, sermaye gruplarının elindedir. Ekonomik planlar sermaye elinde bulunduranların çıkarlarına yönelik olarak düzenlenmektedir. Kär hırsına dayalı, sermayelerinin katlanmasına dayalı bir sistem, toplumda refahı ve adaleti sağlayamaz. Eğer üretenler, karar mekanizmasında etkin olurlarsa, hakkaniyet duygusu toplumda et ve kemiğe bürünür. Bu nedenle, ‘değer üretenlerin olacak’ fikri önemlidir.
HDP seçim beyannamesinin açıklandığı toplantı, Eş başkanların ‘bu çağrı’ diyerek başladıkları, açıklamalarıyla, insanlığa, doğaya, canlılara yapılan bir çağrıdır olarak devam etti. Bu açıklamalar salonda, katılımcılar arasında, oldukça heyecan yarattı!
HDP, ‘bizler iktidara’ diyerek umutlarımızı yeniledi. Alevilerde, can’lar, meclise diyoruz!
Bir sonraki yazımda buluşmak üzere,
22 Nisan 2015
Face:aliekber.pektas
Twitter: @AliekberP