Göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Schnelsen semtinde eski bir fabrika binasının bulunduğu alanda inşa edilen caminin, altı büyük kemerli penceresi ve çatısında bir kubbesi ile doğu tarzında bir cepheye sahip olması dikkat çekiyor.
Binanın önünde, 14 metre yüksekliğinde ve tepesinde Arapça “Allah” yazısı bulunan bir minare yer alıyor.
4,5 MİLYON EURO'YA MAL OLDU
Edinilen bilgilere göre, 4,5 milyon Euro’luk yenileme çalışmaları tamamen Hamburg’daki 2.500’den fazla üyenin bağışlarıyla finanse edildi. Cemaat sözcüsü Fazal Ahmad bu konuda şöyle diyor: “Birçok kadın mücevherini sattı, birçok çocuk ek dersler vererek ve para toplayarak katkıda bulundu, küçük çocuklar bile harçlıklarını ve kumbaralarındaki birikimlerini verdiler. Bu şekilde bütün cemaat büyük bir çaba harcayarak bu büyük miktarı topladı.”
EZAN MİNAREDEN OKUNMAYACAK
Cami, erkekler için zemin katta 600 metrekarelik bir ibadet salonu ve kadınlar için üst katta bir ibadet salonu olmak üzere iki ibadet alanına sahip. Ayrıca, ibadet sırasında çocukların kalabileceği ayrı bir alan da bulunuyor. Halı kaplı odalar, duvarlardaki Kuran ayetleri ve dua cümleleri dışında oldukça sade ve aydınlık. İmam, müezzinin ezanının sadece bina içinde duyulduğunu ve minareden hoparlörle yayılmadığını açıkladı.
ŞURA, CEMAATİ İSLAMİ OLARAK TANIMIYOR
Kuze Almanya'daki 39 cami ile çok sayıda İslami derneğin çatı örgütü olan İslamî Cemaatler Konseyi (Şura), Ahmediyye Cemaatini İslamî olarak tanımıyor. Bunun nedeni, cemaatin kurucusu Mirza Gulam Ahmed’in (1835-1908) kendisini peygamber olarak görmesi. Şura’nın internet sitesinde belirtildiği gibi, bu durum, Muhammed'in son peygamber olduğunu ifade eden İslamî öğretiyle çelişiyor. İmam Umar ise şöyle diyor: “Biz Müslümanız! Teolojide Mehdi’nin, Mesih’in geleceği söylenir ve biz bu Mesih’in, bu reformcunun zaten geldiğine inanıyoruz.”
AHMEDİYYE CEMAATİ 2014 YILINDA RESMEN TANINDI
Ahmediyye Cemaati, kendi açıklamalarına göre Almanya'da 55.000'den fazla aktif üyeye sahip ve kamu hukuku tüzel kişiliği olarak tanınıyor. Kendilerini, manevi karaktere sahip İslamî bir reform cemaati olarak tanımlıyorlar ve şiddeti reddettiklerini belirtiyorlar, Alman Anayasası'na bağlılıklarını vurguluyorlar.
Almanya'da 2014 yılından bu yana Hamburg Eyalet hükümeti tarafından resmen tanınan ve Katolik ya da Evangelist Kiliseler gibi vergi toplama hakkına sahip olan Ahmediye Cemaati'nin çoğunluğunun Hindistan ve Pakistan'dan geldiği belirtiliyor. Ahmediye Cemaati Almanya Genel Başkanı Abdullah Uwe Wagishauser (1950), basına yaptığı açıklamada kuruluş olarak Müslümanlardan vergi toplama hakkını kullanmayacaklarını, bunun yerine uzun vadede Hamburg’ta yayın yapan radyo ve televizyonun denetleme kuruluna katılmak ve imam eğitim merkezi ile bir İslami okul açmak istediklerini söylemişti.
Almanya, 70’li yıllardan bu yana cemaatin Pakistan’da politik olarak takip edildiğini düşünerek cemaat mensuplarına siyasi iltica hakkı veriyor.