Almanya’da CDU/CSU ile SPD arasında sürdürülen koalisyon görüşmelerinde, taraflar arasında çeşitli alanlarda görüş ayrılığı yaşandığı ortaya çıktı.
Alman basınına yanıyan haberlere göre, CDU/CSU’nun dayanışma ödeneği alınmasına son verilmesi ve yüksek gelirlilerin de vergi yükünün azaltılması önerilerine SPD’nin karşı çıkmayı sürdürdüğü belirtildi. CDU/CSU’nun Almanya’nın sınırlarında kontrollerin artırılarak, sığınmak isteyenlerin sınır kapılarından geri çevrilmesinde ısrar ettiği ve SPD’nin de buna yanaşmadığı da ileri sürüldü.
Koalisyon hükümeti kurmalarına kesin gözüyle bakılan CDU/CSU ve SPD arasında fazla mesailerden vergi alınmaması, emeklilik yaşı geldiği halde çalışmaya devam edenlerin ayda 2 bin Euro’ya kadar kazançlarının vergiden muaf tutulması konusunda uzlaşma sağlandığı aktarıldı. Öte yandan gastronomi (lokanta ve kahvehane) dalında Katma Değer Vergisi’nin (KDV) düşürülmesi ve çiftçilerden eskiden olduğu gibi yine daha düşük mazot vergisi alınması da karara bağlandı.
Yeni kurulacak koalisyon hükümetinin Başbakanı olmsı beklenen CDU lideri Friedrich Merz'in, seçimler öncesi borç freninin gevşetilmesine karşı olduğu halde, seçimlerden sonra yeni borç alınması yolunu açması nedeniyle kendi partisinden de sert eleştiriler geldi. Kamuoyu anketlerine göre son haftalarda Friedrich Merz’e duyulan sempati ve güven de azaldı. Mart ayı başlarında Almanların yüzde 44’ü Friedrich Merz’in “çok iyi bir başbakan olacağı” görüşünü paylaşırken, bu oran son günlerde yüzde 37’ye düştü.
INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 27, AfD’nin yüzde 23, SPD’nin yüzde 15, Yeşiller’in yüzde 12, Sol Parti’nin yüzde 10, BSW’nin (Sahra Wagenknecht İttifakı) yüzde 5 ve FDP’nin de yüzde 3 oy alacağı saptandı.