Bolu​'da bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Otel'de önceki gün sabahın erken saatlerinde yangın çıkmıştı. Yaklaşık 10 saat sonra kontrol altına alınan ve söndürülen otelde toplam 76 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Yapılan ilk açıklamada otelin bir odasında başlayan yangının tüm binayı sararak oteli etkisi altına aldığı belirtildi. Yangın sebebiyle oteldeki tatilciler diğer otellere tahliye edildi. Yangın için ilk ihbarın 03.27'de yapıldığı öğrenildi. Yangın söndürmenin yaklaşık 10 saat sürdüğü basına yansıdı.

Bolu Valisi Abdülaziz Aydın, 234 civarında tatilcinin kaldığı otelde gece 03.30 sıralarında ilk belirlemelere göre, 4. kattaki restoranda yangın çıktığını bildirdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otelde çıkan yangında hayatını kaybedenlerin sayısının 76'ya yükseldiğini bildirdi. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı tarafından 76 kişinin yaşamını yitirdiği 41 kişinin yaralandığı ve 9 kişinin gözaltına alındığı yangın faciası ile ilgili bir günlük milli yas ilan edildiğini duyuruldu. 

ÇARŞAFLARLA KAÇMAYA ÇALIŞTILAR

Gece 03.30 sıralarında çıkan yangın esnasında otelin yandığını gören tatilciler cama çıkarak yardım istedikleri ortaya çıktı.

Bazılarının da çıkan yangından camdan çarşaf sarkıtarak kaçmaya çalıştıkları görüldü.

"OTELDE YANGIN MERDİVENİ YOK" İDDİASI

Yangının ardından sosyal medya kullanıcıları, söz konusu otelde kaldıklarını belirterek yaşadıklarını aktardılar. Otelin dış cephesinin ahşap kaplama olduğunu belirten kullanıcılar, otelin restoranının 4. katta, kafenin ise 5. katta olduğunu, yangın merdiveni göremediklerini kaydettiler.

"03.30'DA BAŞLAYAN YANGIN SAAT 15.00'E KADAR SÖNDÜRÜLEMEDİ"

76 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin konuşan gazeteci Mehmet Çek, "Yangının neden çıktığından çok asıl sorgulanması gereken bu kadar zamanda söndürülemediği!!! Bütün Los Angeles yandı bu kadar can kaybı olmadı. Asıl soru budur: gece 03.30'da başlayan 1 hotel yangını nasıl oldu da 15.00'e kadar söndürülemedi?" isyanında bulundu.

TÜYAK ÜYESİ YASA: İTFAİYE YANGINA BİR SÜRE MÜDAHALE EDEMEDİ

Kolombiya, gerilla örgütü ELN ile barış görüşmelerini durdurdu Kolombiya, gerilla örgütü ELN ile barış görüşmelerini durdurdu

Yangın sonrası ortaya çıkan ihmal iddialarını Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Yasa, Cumhuriyet’e değerlendirdi.

Bu tarz otellerde yangın korunma sisteminin bir bütün olarak ele alınması gerektiğine dikkat çeken Yasa, “Çünkü burada yapılacak bir ihmalin ölümcül sonuçları olabilir. O yüzden katlar arası duman izolasyonundan alarm sistemine, acil çıkış kapılarından yağmurlama sistemine kadar tüm unsurlar hazır ve uygun biçimde olmalı, periyodik olarak kontrol edilmeli” dedi.

Yangının bu kadar büyümesinin otelde yağmurlama sistemi olmaması ya da düzgün çalışmaması şüphesini yarattığına değinen Yasa, itfaiye yaklaşım yolunun açık olması gerektiğini de vurgulayıp “İtfaiyenin yangının çıktığı yere bir süre müdahale edememesinden bu noktada da bir sıkıntı olduğu görülüyor” belirlemesinde bulundu.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI:  SORUMLUSU KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

Önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşananların sorumlusunun Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğunu belirten İş Güvenliği Uzmanı Dr. Suat Sarı, “Almanya, İsviçre, Fransa kayak merkezlerinde yangın güvenliği kontrolü her yıl yapılır. Sigorta kuruluşları bu kontrollerin yapılmadığı otellere sigorta onayı vermez. Bu otele kim, nasıl sigorta onayı verdi?” diye sordu.