Rusya’nın doğal gazını Kuzey Denizi altından boruyla Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akımı 2 projesinde ABD ile Almanya arasındaki anlaşmazlık şimdilik halledildi.
Ekonomik olarak bakıldığında bu projenin itiraz edilecek yanı yoktu. Rusya doğal gazı kısa ve güvenilir yoldan Almanya’ya ulaşacaktı. Ekonomik olarak sorunsuz görünen proje, politik olarak sorunluydu.
Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz şimdiye kadar Ukrayna’dan geçen yeraltı boru hattıyla taşınıyordu. Kuzey Akımı 2 Projesi bu hattı devreden çıkarmaktadır. Bunun iki anlamı vardır: Birincisi; Ukrayna’nın aldığı geçiş parasının kesilmesidir. İkincisi ise, Ukrayna’nın gazı kesme tehdidinin artık işe yaramayacak olmasıdır. Ukrayna, Rusya veya Almanya ile ciddi sürtüşme yaşadığı zaman bu tehdidi tekrarlıyordu ve bir dönem de gazı kesmişti.
Ukrayna, hem ABD hem Almanya ve hem de Rusya için önemli bir ülkedir. Bu ülkenin güçlenmesi veya güçsüzleşmesi tümünü ilgilendirmektedir. Bu nedenle Rusya ile çatışma içinde olan Ukrayna’nın zayıflatılmaması gerekir. Diğer yandan Almanya’nın doğal gaz ihtiyacını garantiye almak ihtiyacı vardır.
Konuyla ilgili bir başka faktör ise ABD doğal gazının satışıdır. ABD doğal gazı sıkıştırıp sıvılaştırarak bu amaca uygun yapılmış gemilerle Almanya’ya satmak istemektedir. Trump döneminde bu hattın yapılmasına karşı ileri sürülen “Almanya enerji konusunda Rusya’ya bağımlı duruma geliyor,” gerekçesi inandırıcı olmamıştı. Bu gerekçenin arkasında “doğal gazı Rusya’dan değil bizden alın,” isteği yatıyordu.
Gaz boru hattının yapılmasını engellemek için projeye ortak olan İsviçre firması ABD tarafından boykot uygulanacağı söylenerek tehdit edilmişti.
Rusya ise gerekirse bu hattı sadece kendi imkanlarıyla tamamlayabileceğini ilan etmişti.
Sonuçta sorun çözüldü ama ağırlıkla Almanya lehine çözüldü.
Hat zaten önemli oranda yapılmış bulunuyor ve yakında tamamlanacaktır.
Almanya, Ukrayna ile yapılan ve 2024’te sona erecek olan Rusya üzerinden doğal gaz naklinde kullanılan boru hattıyla ilgili anlaşmayı on yıl uzatacaktır. Böylece Ukrayna gazın geçiş parası gibi önemli bir ekonomik kaynağı kaybetmeyecektir.
ABD ise doğal gazını satmak için başka pazarlar arayacaktır.
Biden yönetimi, Trump yönetiminin aksine Almanya ile çelişkiyi keskinleştirmek istemiyor. Böyle bir keskinleşme iki taraf için de zararlı olmakla birlikte ABD için politik zararının boyutu hesaplanamıyor.
Unutulmamalıdır ki Avrupa Birliği içinde ABD’nin yakın müttefiki olan Polonya, Almanya ile komşudur.
Almanya’nın Rusya ile daha fazla yakınlaşması ABD’nin hiç ama hiç çıkarına değildir.
Trump Almanya’daki ABD askerlerinin bir bölümünün çekilip Polonya’ya yerleştirileceğini ilan etmiş, Biden bu kararı geri almıştı.
Kuzey Akım 2 Projesi’nde varılan anlaşma ABD’den çok Almanya’nın istediği yöndedir ve bu ülkenin özellikle 1990 sonrasında yükselen gücünü yeniden göstermektedir.