Covid-19’a karşı aşılamaya yarın başlanıyor. Yapılan araştırmaya göre nüfusun büyük bölümü en kısa sürede aşı olmak istiyor ama sıra var: öncelik 80 yaş üzerindekilere, bunların kaldıkları yurtlardaki bakıcılara ve sağlık personeline…
Bir bölüm insan beklemek ve aşının yan etkilerini görmek istiyor. Burada görülebilecek fazla bir şey bulunmuyor aslında çünkü yan etki herkeste aynı değildir, bünyeye göre değişir. Ek olarak tıpta yan etkisi olmayan ilaç mı var? Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapinin yan etkisi şu veya bu aşıdan çok daha fazladır.
Ben de aşı olmayı düşünmeyenler kategorisine giriyorum. Bunun nedeni aşıyla ilgili kuşkularım değil, ilkokuldan kalma aşı nefretidir. Okula aşıcı gelir, aşı olmak zorunludur, aşı yapılan kol birkaç gün ağrır ve şişer. Şimdiki aşılar değişik gerçi ama o günlerden kalan aşı nefreti var.
Bu nedenle grip aşısı bile olmadım ve neredeyse 20 yıldır grip de olmadım.
Gribin iki çeşidi bulunuyor: üşütürsünüz, ateşiniz yükselir, burnunuz akar; dinlenirseniz birkaç günde geçer.
Gribin diğer çeşidinde ise grip virüsü bedene girer ve iyileşme süresi yaklaşık üç haftadır. Gripten ölümlere neden olan bu virüstür.
Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa ülkelerinde yaşanan salgın “İspanyol gribi” adını taşıyordu ve çok sayıda insan ölmüştü.
Her yıl gripten özellikle yaşlı çok kişi hayatını kaybediyor ama buna alışıldığı için konu olmuyor.
Covid-19 ile birlikte virüs de küreselleşti denilebilir. Her yerde var. Brezilya’dan Kanada’ya, Avustralya’dan Çin’e, Rusya’dan Ortadoğu ülkelerine ve Avrupa’ya kadar her yerde var. Covid-19’dan hayatını kaybedenlerin tam sayısı bilinmiyor ve sanırım hiç bilinemeyecek çünkü başta Yunanistan adalarında bulunan mültecilere olmak üzere virüs çok sayıda kişiye bulaşmış durumdadır. Bunların ne kadarı hayatını kaybeder bilinmez. Türkiye’de örneklerinin görüldüğü gibi bu virüs nedeniyle ölen sayısı bilinmeyecek kadar kişiye başka nedenlerle ölüm raporu veriliyor.
Kısa süre önce Kanada’daki bir arkadaşımı –Haydar Kılıç- bu virüs nedeniyle kaybettim. Daha önce kanser geçirmişti ve virüs bünyesi zayıf olanları ya da önceden hastalığı bulunanları özellikle etkiliyor.
Aşılamayla virüs ortadan kalkmayacak doğal olarak… Grip aşısı var ama grip virüsü ortadan mı kalktı? Sadece insanlar bu nedenle daha az hastalanacaklar. Yoksa bu virüs ve çeşitleriyle yıllarca birlikte yaşayacağız.