2013 kötü anılarla biterken – Roboski’yi anımsatalım –, 2014 de kötü anılarla başladı: Hrant Dink cinayeti ile Paris Katliamının yıl dönümleri Ocak ayında. »Faili belli« her katliam gibi, bu cinayetlerin gerçek suçluları ortaya çıkartılmadı. Görünen o ki, 2014’de de ortaya çıkartılmayacaklar. Yeni yılda yeni katliamlarla karşılaşmamayı umarak, 2014 yılında bizleri nelerin beklediğine telgraf stilinde bir bakalım:
Bu yıl AB dönem başkanlıklarını önce Yunanistan’ın, ardından Temmuz’da İtalya’nın paylaşacak. 14-15 Ocak’ta Mısır’da geçici yönetim yeni anayasayı halka oylatıp (üç yılda üçüncü anayasa referandumu), yazın yapılacak devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin hazırlığını yapacak. 22 Ocak’ta ise Cenevre’de 2. Suriye Konferansı yapılacak. Cenevre, Kürdistan halkları için yeni bir dönemin kapısını açabilir.
2014 bir seçim yılı ve 2 Şubat’ta Tayland’da yapılacak erken genel seçimlerle seçim maratonu start alıyor. Mart’ta Türkiye’de yerel seçimlerin yapılması öngörülüyor, ama güncel devlet krizi Ağustos’ta yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile genel seçimlerin erkene alınması ile de sonuçlanabilir.
Almanya’daki yerel seçimler 16 Mart’ta Bavyera’da yapılan seçimlerle start alıyor. Ardından 25 Mayıs’ta Baden-Württemberg, Brandenburg, Hamburg, Kuzeyren-Vesfalya, Mecklenburg-Vorpommern, Rheinland-Pfalz, Saarland, Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Thüringen eyaletlerinde yapılacak yerel seçimlerle sonuçlanacak. 22-25 Mayıs tarihleri arasında ise Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılacak. Bu yılki seçimlerde aşırı sağcı ve sağ popülist partilerin önemli başarılar elde etmesi bekleniyor.
Mayıs ayında Güney Afrika ve Hindistan’da parlamento seçimleri yapılırken, Mayıs İran için önemli bir takvimi beraberinde getirecek. Devlet başkanı Ruhani’nin 24 Kasım 2013’de Batı ile nükleer program konusunda vardığı uzlaşı Mayıs ayında sona eriyor. Nihai bir sonuç sağlanamazsa, antlaşmanın 6 ay daha uzatılması söz konusu. Ama görüldüğü kadarıyla Pasifik bölgesine yoğunlaşmak isteyen ABD, İran ile anlaşma yolunu seçecek. Bu da Ortadoğu’da yeni dengelerin oluşmasına neden olabilir.
Ağustos ayında Brandenburg, Saksonya ve Thüringen’de yapılacak olan eyalet parlamentosu seçimleri, CDU, CSU ve SPD’den oluşan büyük koalisyon açısından bir hayli önem taşıyor. Çünkü bu seçimler Eyaletler Şurasındaki hükümet çoğunluğunu bozabilir. DIE LINKE partisinin Saksonya ve Thüringen’de ilk kez eyalet başbakanı çıkarması söz konusu olabilir. Böylelikle 2017 için Almanya’da »sol« koalisyonun önü açılabilecek.
18 Eylül’de İskoçyalılar Britanya’dan bağımsızlık için sandığa gideceklerken, 5 Ekim’de eski gerilla Dilma Rouseff Brezilya’da yeniden başkanlık seçimleri için aday olacak. Ancak Brezilya’daki protesto hareketleri nedeniyle şansının azaldığı da söylenebilir. Kasım ayında ABD’nde yapılacak olan ara seçimler ise 2014 seçim yılını kapatacak. Gözlemciler bu seçimlerde Demokratların Senato’daki çoğunluklarını kaybedebileceklerinden bahsediyor.
2014 gene zirveler yılı olacak. 4-5 Haziran’da Soçi kentinde G 8 Zirvesi gerçekleştirilecek. 10 Haziran’da ise Baltık Denizi Konseyi toplanacak. Konseyin doğal gaz, petrol, balıkçılık ve çevre sorunlarını gündemine alması bekleniyor. 4-5 Eylül’de Newport (Britanya) NATO Zirvesine ev sahipliği yapacak. Bu zirvede NATO’nun İHA kullanımı ve yeni savaş stratejileri konu olacak. 15-16 Kasım’da da Avustralya’nın Brisbane kentinde dünyanın en önemli yirmi sanayi ve eşik ülkesi G 20 Zirvesinde bir araya gelecek.
2014 Birinci Dünya Savaşı’nın (28 Temmuz 1914) 100. ve İkinci Dünya Savaşının (1 Eylül 1939) 75. yıldönümünü getiriyor. Bilhassa Almanya’da Birinci Dünya Savaşı medyanın gündeminde olacak.
Bu köşede 2014’de bu konulara yoğunlaşmaya çalışacağız.
4 Ocak 2014