NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’nda ortak basın toplantısı düzenledi. İki lider de Rusya’nın askeri faaliyetlerinin Avrupa’nın karşılaştığı en büyük güvenlik krizi olduğunu savundu.
Ortak basın toplantısında konuşan İngiltere Başbakanı Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, “Rusya, NATO tarafından tehdit edilemez” sözlerini hatırlatattı. Johnson, NATO’nun tehditkar ya da agresif bir ittifak olmadığını belirterek, “Başkan Putin, Rusya'nın NATO'nun yaptığı hiçbir şey tarafından tehdit edilemeyeceğini söylüyor. NATO'nun tehditkar, göz korkutucu veya saldırgan bir ittifak olmadığını vurgulamak istiyorum. NATO'nun yaptığı bu değil. NATO, kıtamızda barışı çok uzun süre korudu ve savunma ittifakı olarak çok şey başardı. NATO'nun yaptığı da bu. Ukrayna sınırına 100 bin asker koyarak Avrupa topraklarında barışın bölünmezliğini savunamazsınız” dedi.
Rusya’nın Belarus’ta askeri birlik konuşlandırmasını da yakından takip ettiklerini belirten NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de “Rusya'nın Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana en büyük olan Belarus'taki askeri faaliyetlerini yakından izliyoruz. Bu, Avrupa güvenliği için tehlikeli bir an. Rus kuvvetlerinin sayısı artıyor, olası bir saldırı için uyarı süresi azalıyor. NATO Rusya için bir tehdit değil. Ancak siyasi bir çözüm bulmaya güçlü bir şekilde bağlı kalarak en kötüsüne hazırlıklı olmalıyız” diye konuştu.
JOHNSON: NATO PRENSİPLERİNDEN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ
İngiltere Başbakanı Johnson ise diplomasiden yana olduklarını ancak NATO’nun prensiplerinden ödün vermeyeceklerini belirterek, “NATO, herhangi bir ülkenin kendi seçtiği güvenlik ittifaklarını sürdürmekte özgür olması gerektiğine inanıyor. Direnmeliyiz, ulusların kaderlerinin bir avuç büyük güç tarafından belirlendiği günlere geri dönülmesine karşı çıkmalıyız. Bunun sadece Rusya ile ilgili olmadığını vurgulamak istiyorum. Bu, belki de diğer tüm kurumlardan daha fazla dünyaya istikrar ve barış getiren bir ittifakın (NATO) kurucu ilkelerini korumakla ilgilidir. Diplomatik çabalarımızın temeli bu olmalı. İngiltere'nin Avrupa güvenliğine olan bağlılığı koşulsuzdur. Ve bugün Genel Sekreter ile toplu güvenliğimizi daha da güçlendirmek için bir destek paketi üzerinde anlaştım. NATO'yu kuzeyden güneye savunmak için birlikler, uçaklar, gemiler gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.
'MOSKOVA'DA BİR KARAR VERİLDİĞİNİ SANMIYORUM'
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Johnson, Rusya’nın krize yönelik net bir karar verdiğini düşünmediğini ifade ederek, “Moskova'da bir karar verildiğini sanmıyorum. Ancak bu, çok yakında kesinlikle korkunç bir şeyin gerçekleşmesinin imkansız olduğu anlamına gelmiyor. Bu, muhtemelen Avrupa'nın onlarca yıldır karşı karşıya olduğu en büyük güvenlik krizi ve en tehlikeli an. Bir çatışma çıkarsa bunun mutlak bir felaket olacağını vurgulamak istiyorum. Ukrayna topraklarında ciddi kan dökülecek. Rusya'daki insanların da bunu düşündüğünü biliyorum. Kremlin'de ve Rusya genelinde insanların, olası bir çatışmanın, Rusya'ya feci, anlamsız, trajik ve son derece ekonomik olarak maliyetli olacağını düşündüklerini biliyorum. Olası bir savaşta Rus askerlerinin kanını akıtmanın gerçekten mantıklı olup olmadığını merak ediyorlar” dedi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de, “NATO savunma amaçlı bir ittifaktır ve amacımız çatışmayı önlemek ve barışı korumaktır. Bunu birlikte durarak yapıyoruz. Avrupa güvenliği için bu çok kritik zamanda şu anda yaptığımız tam olarak bu. Aynı anda birçok şey yapıyoruz. Her şeyden önce, daha fazla gemi ve daha fazla uçakla ittifakın doğu kısmındaki varlığımızı zaten artırdık. İkincisi, gerektiğinde hızla takviye yapabilmek için kuvvetlerimizin hazır olma durumunu artırdık” diye konuştu.