Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’nin yeniden inşası hedefleniyor.
Alman hükümeti, çocuklara yönelik yardım projeleri ve iş olanakları yaratma girişimleriyle bu sürece katkıda bulunacak.
132 MİLYON EURO BÜTÇE AYRILDI
Almanya'da 2024 yılı itibarıyla Suriye'nin yeniden inşası için toplam 132 milyon Euro'luk bir bütçe ayrıldı. Bu bütçe, 2024 yılı için planlanan projeleri finanse etmek amacıyla tahsis edildi. 2025 yılı için ise, sahadaki gelişmelere bağlı olarak ek projeler hazırlanması öngörülüyor.
Kalkınma Bakanı, beklentilerini net bir şekilde ifade ederek şunları söyledi: “İdeolojiden, ayrımcılıktan ve dışlanmadan arınmış bir eğitim sistemi talep ediyoruz. Gelişim doğru yönde ilerlerse, diğer alanlarda da daha fazlasını yapmaya hazırız.”
Neredeyse 14 yıl süren iç savaşın ardından ülkenin büyük bir kısmı harap durumda. Nüfusun %90’ı yoksulluk içinde yaşıyor ve yardıma muhtaç durumda. Almanya Kalkınma Bakanı Svenja Schulze (SPD), Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) ile yaptığı röportajda bu durumu dile getirdi.
Schulze, ülkenin geleceği konusunda belirsizliklerin devam ettiğini belirterek şunları söyledi: "Ancak olumlu bir gelişim için fırsat var ve bu fırsatı şimdi tüm gücümüzle desteklemeliyiz." Bakan ayrıca, planlanan projelerin yalnızca Birleşmiş Milletler yardım kuruluşları ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla hayata geçirileceğini net bir şekilde ifade etti.
KALKINMA BAKANI: AÇIKLAMA YAPTI SURİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN TARİHİ FIRSAT
Almanya Kalkınma Bakanı Svenja Schulze, Almanya'nın, Suriye'deki eğitim, kadın hakları ve diğer kalkınma alanlarında önemli bir destek vereceğini açıkladı. Bakan Schulze, ülkesinin ilk etapta 60 milyon avro değerinde projeyi destekleyeceğini belirterek, bu projelerin Suriye'nin geleceği için tarihi bir fırsat sunduğunu ifade etti.
Schulze'nin açıklamalarına göre, Almanya, 8 Aralık’ta Suriye'deki muhalif güçlerin Şam’ı ele geçirmesinin ardından Esad yönetiminin devrilmesiyle birlikte Suriye'de yeni bir dönemin başladığını belirtti. 13 yıl süren iç savaşın ardından, Esad yönetiminin son bulmasıyla "tarihi bir pencere"nin açıldığını söyleyen Schulze, "Bundan sonra ne olacağına henüz karar verilmedi. Ancak olumlu bir gelişme için fırsat var ve bu fırsatı desteklemek için her türlü çabayı göstermeliyiz" dedi.
Almanya'nın projeleri, özellikle eğitim sistemine odaklanacak. Schulze, ideolojiden, ayrımcılıktan ve dışlanmadan arınmış bir eğitim sistemine yönelik beklentilerini net bir şekilde ifade etti. Ayrıca, 19 milyon avro değerindeki bir fonun Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı'na (UNDP), 7 milyon avronun Suriyeli sivil toplum kuruluşlarına ve 3 milyon avronun da Suriyeli kadın gruplarına yönelik bir BM fonuna aktarılacağını duyurdu. Bu projeler, Suriye'deki yeni yetkililer tarafından değil, sivil toplum kuruluşları ve BM yardım kuruluşları aracılığıyla yürütülecek.
Projenin yarısı, Suriye'deki eğitimi geliştirmeye yönelik olacak. 25 milyon avro, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) aracılığıyla, 6 milyon avro ise yaklaşık 3 bin çocuğun eğitim aldığı okulları işleten yardım grubu Arche Nova'ya aktarılacak.