2000 yılına kadar çifte vatandaş olanlar bu hakka sahip oldular. Ardından Almanya’da yeni doğanların çifte vatandaşlığı kabul edildi ve konu burada kapandı.
Birinci ve ikinci kuşağın ya da yaşı 60’ın üzerinde olanların çifte vatandaşlığı konusu arada bir gündeme geldi.
Bu insanlar zamanında çifte vatandaş olmamışlardı ama şimdi Alman vatandaşı olabilirlerdi, şu veya bu nedenle olmak istemiyorlardı.
Şimdi yeniden gündeme getirilmeye çalışılan birinci ve ikinci kuşağın çifte vatandaşlığı konusu AKP’nin azalan oylarıyla ilgilidir.
Ülke dışında yaşayan TC vatandaşları (çifte vatandaşlar dahil) Türkiye’deki genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanabiliyorlar. Bunların yaklaşık yarısı Almanya’da yaşıyor, dolayısıyla bu ülkede alınan oylar belirleyici oluyor.
AKP’nin Almanya’da ulaştığı oy oranı Türkiye’dekinden yüksektir.
Son seçimde AKP açık arayla birinci parti iken, HDP ikinci partiydi. Bu parti ülke dışından ve özellikle de Almanya’dan aldığı oylarla seçim barajını aşarak TBMM’ye girebildi. TC vatandaşı sayısının az olduğu ülkelerde alınan oy bu derecede önemli değildir.
Seçim araştırmalarının gösterdiği kadarıyla AKP’nin oyları azalıyor ve bu nedenle Almanya’da daha fazla oy kazanmanın yollarının araştırılması gerekiyor.
Kolaylıkla Alman vatandaşı olabilecek kişilerin mutlaka çifte vatandaş olmak istemesi, aksi durumda seçimde oy kullanamayacak olmalarından dolayıdır.
Bildiğimiz gerekçeler yeniden savunuluyor.
Deniliyor ki, AB üyesi ülkelerin vatandaşları Almanya’da yerel seçimde oy kullanabilirken TC vatandaşlarının kullanamaması haksızlık değil midir?
Bence haksızlık değildir. Türkiye de AB üyesi olduğu zaman aynı haktan yararlanacaktır.
Deniliyor ki, AB üyesi olmayan bazı ülkelerin vatandaşları Almanya’da doğrudan çifte vatandaş olabilirken, TC vatandaşlarının olamaması haksızlık değil midir?
Hiç de haksızlık değildir.
Burada gizlenen kurnazlık şudur: AB üyesi olmayan bazı ülkelerin anayasalarında vatandaşlıktan çıkarılmak yasaklanmıştır. O ülkenin vatandaşı istese bile vatandaşlıktan çıkamaz. Almanya bu durumda önceki ülkenin vatandaşlığından çıkış mümkün olmadığı için çifte vatandaşlığı kabul etmektedir.
TC anayasasında böyle bir madde bulunmuyor.
Nedeni bellidir: muhaliflere karşı bazen uygulanan vatandaşlıktan çıkarma cezalandırması geçersizleşmesin diye anayasaya böyle bir madde eklenmiyor.
Anayasada böyle bir madde olsaydı birinci ve ikinci kuşak TC vatandaşları kolayca çifte vatandaş olabilirdi.
Anayasaya böyle bir madde eklenmesi için kampanya açmak daha akıllıca olmaz mı dersiniz?