Kamu personel yönetimine egemen olan ilkeler nedir diye irdeleyecek olursak, bunları yedi başlık altında açıklayabiliriz.

1) Tarafsızlık İlkesi:

Devlet memuru, görevini yaparken, kamu hizmetlerini yerine getirirken, hiyerarşi kurallarına uyarken, , kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi sırasında uyulması gerekli tarafsızlık ilkesine göre, kamu hizmetini sunduğu yurttaşlar arasında hizmet sunduğu kişi kendi düşüncesine ve yaşam biçimine uymadığı gerekçesi ile siyasal bir ayrım yapamaz ve kamu hizmetinin yerine getirilmesinde bir farklılık yaratamaz.

2) Kariyer İlkesi:

Devlet örgütünde belli özellikler gösteren, nesnel ve genel kurallarla saptanan ve uzmanlaşmış meslek ve hizmet sınıflarını içine alır. Uzman kişi sadece memur değildir. Aynı zamanda bir kariyer ya da uzmanlık sahibidir. Kariyer ilkesi, sınıflandırma ve liyakat ilkeleri ile birlikte Türk personel yönetiminin omurgasını oluşturur.

3) Liyakat İlkesi:

Bu ilkeye göre, Devlet, kamu hizmetlerini yerine getirirken, göreve alacağı kişilerin memurluk mesleğine girmelerini, sınıflar içinde ilerlemelerini ve yükselmelerini ya da görevlerinin sona erdirilmesini liyakat düzenine dayandırmak ve bu düzeni eşitlik içinde uygulamak zorundadır.

4) Sınıflandırma İlkesi:

Sınıflandırma, görev ve personel temel alınarak, hiyerarşi içinde birbiriyle bağlantılı olan hizmet birimlerini bir kümede toplamadır. Sınıf, ortak eğitim ve meslek niteliklerine sahip kamu personeli kümesidir. Ancak sınıflandırma yöntemi ile hizmet ve insan arasında ilişki kurulabilir.

5) Adil ve Yeterli Ücret İlkesi:

Kamu personeline adil ve yeterli bir ücret ödenmelidir. Yeterli ücretin sağlanmasında, sadece ekonomik zorluklar ön planda tutulmamalıdır. Kamu personelinin aylıkları ya da ücreti sınıflandırma ile saptanmalı, kişilerin satın alma gücündeki değişiklikler yakından izlenmelidir.

6) Hizmet İçi Eğitim İlkesi:

İdarenin görevi kamu hizmetlerini yerine getirmek olduğuna göre, kamu hizmetinin değişen ve gelişen toplumsal gereksinmelere uydurulması ve devamlı değişmesi, bu hizmetleri yerine getiren kamu personelinin değişikliklere ayak uydurması gerekir. Memurların yetiştirilmesi, verimliliklerinin artırılması ve ileride kendilerine verilecek görevlere hazırlanmaları açılarından, hizmet içi eğitim bir zaruriyettir.

7) Uzman Kişilere Başvurma İlkesi:

Yönetici olarak çalışan kamu görevlileri, kamu hizmetlerini, uzman sayılan kişilerle yakın bir ilişki içinde yerime getirmelidirler. Bu yolla, halkın beklediği kamu hizmetlerinin verimli ve sağlıklı işlemesi olanaklı olur ve böylece yönetici kadroların az hata yapmaları söz konusudur.

(Bakınız: İdare Hukuku-2001 Prof.Dr. Giritli/Bilgen/Akgüner)
[email protected]

03122447535