Almanya'da 'Trafik ışığı' azınlık hükümetinin büyük ortağı SPD’nin 2009-2017 yıllarında Genel Başkanı olan Sigmar Gabriel, ilan edilen erken seçimler sonrası SPD'de başbakan adayı belirleme tartışmaları sırasında X’de (eski adı Twitter), “Parti tabanında ‘Olaf Scholz’la böyle devam’ prensibine tepkiler artıyor” paylaşımında bulundu.
GABRİEL: SPD'YE DESTEK DÜŞTÜ
1999-2003 yıllarında Aşağı Saksonya Eyalet Başbakan olan Gabriel, Şansölye Scholz’un aday gösterilmesinden yana olmadığını açıktan ifade etti.
Kamuoyu yoklamalarına göre SPD’ye desteğin gittikçe düşüş gösterdiğine dikkati çeken Gabriel, “SPD’deki çöküşün en büyük nedeni, yönetimin bir bakanlık koltuğunu elde etme şansının nasıl daha yüksek olduğu taktiğidir. İktidar pokeri peşinde oldukları için yöneticiler halkın endişelerini dikkate almıyorlar, insanların endişelerine kulak vermiyorlar” dedi.
ANKETLER SAVUNMA BAKANI PİSTORİUS'U GÖSTERİYOR
'Trafik ışığı' koalisyonunun çöküşünün ardından Olaf Scholz'un hâlâ doğru başbakan adayı olup olmadığın dair tartışma SPD içinde her geçen gün daha da büyüyor. Son olarak, bazı etkili milletvekilleri, anketlerde Scholz'tan çok daha popüler olan Savunma Bakanı Boris Pistorius'un yanında yer aldılar. Gabriel de X platformunda yaptığı paylaşımda bu konuda bir görüş belirtmiş ve tabanda Scholz ile devam etme konusundaki direnişin büyüdüğünü yazmıştı. Bu bağlamda parti liderliğini eleştiren Gabriel, liderliğin yalnızca "teskin edici açıklamalar ve bağlılık ifadeleri"yle yetindiğini ifade etmişti. Ancak şu ana kadar parti yönetimi açık bir şekilde Scholz'un arkasında durdu.
JUSO'LARIN ROLÜ VE SCHOLZ'UN YOKLUĞU
Geçtiğimiz Cuma günü, SPD'nin gençlik örgütü Juso Kongresi'nin açılışında, gençlik örgütü başkanı Philipp Türmer, yaklaşık 300 delegenin alkışları eşliğinde SPD liderleri Lars Klingbeil ve Saskia Esken'e liderlik başarısızlığı suçlamasında bulundu: "Böyle devam edemez. Son haftalarda olanlar tam bir rezaletti, neydi bu?" diyerek eleştirilerini dile getirdi. Türmer, "Artık net bir strateji gerekiyor" dedi.
Esken'in konuşmasının ardından Türmer eleştirilerini yeniledi: "Açıkça söylemek gerekirse, parti liderliğinin bu konudaki planı ve liderliği bana tamamen eksik geldi." Bu tartışmanın "yıkıcı" olduğunu belirtti, ancak artık sona erdiğini ekledi. "Şimdi, bu seçim kampanyasına nasıl gireceğimiz konusunda net bir stratejiye ihtiyaç var."
JUSO BAŞKANI TÜRMER: BORÇ FRENİ KALDIRILSIN
Türmer, sosyal devletin savunulmasına, sanayi işlerinin korunmasına ve toplumun modernleştirilmesine odaklanılması gerektiğini söyledi. Özellikle borç freninin kaldırılmasını ve servet vergisinin getirilmesini talep etti. Ayrıca, SPD'nin olası başbakan adayı Olaf Scholz'dan, "ton ve programatik anlamda bir değişiklik" beklediğini ifade etti. Aksi takdirde, "Başbakan Olaf" olarak anılmak yerine sadece bir "aday" olarak kalacağını söyledi. Türmer, "Burada oturan 500 Juso, güçlü bir sosyal demokrasinin gelecekte de var olmasını istiyor" dedi ve parti liderliğinin bu doğrultuda elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini vurguladı.
Jusolar, 14 ile 35 yaş arasında yaklaşık 70.000 üyesiyle SPD'nin gençlik örgütüdür ve Bundestag'daki SPD milletvekillerinin yaklaşık dörtte birini oluşturur. Başbakan Scholz, başbakanlık görevi boyunca henüz hiçbir Juso Kongresi'ne katılmamıştır.
PİSTORİUS: "GÖREVİMİ SEVİYORUM"
Savunma Bakanı Boris Pistorius da aday konusunda tekrar konuştu. Sauerland'deki bir etkinlikte, kendisinin hiçbir zaman adaylık düşüncesi olmadığını ve bu tartışmayı istemediğini belirtti: "Mevcut görevimi seviyorum" dedi. Almanya'nın savunma alanında henüz bitmemiş çok işi olduğunu vurgulayarak, ikinci bir dönem için Savunma Bakanı olarak kalmayı arzuladığını ifade etti. "Yapılacak çok şey var. Bu yüzden Savunma Bakanı olarak kalmamı sağlayın."
Friedrich-Ebert-Stiftung'un 200 kişilik bir etkinliğinde konuşan Pistorius, Scholz'un "doğru başbakan adayı" olduğunu söyledi. Scholz'u, "mantık, sakinlik, sağduyu ve net bir pusula" olarak nitelendirdi. Scholz'un, Rusya'nın saldırısına uğrayan Ukrayna'ya Avrupa'da en büyük desteği sağlayan lider olarak insanlara güvende hissettirdiğini belirtti.
ALMANYA'DA SON KAMUOYU SONUÇLARI ŞÖYLE:
Alman kamu televizyonu ARD adına yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, bu hafta sonu genel seçim olsa, CDU/CSU yüzde 33, sağ popülist AfD yüzde 19, SPD yüzde 14, Yeşiller yüzde 14, BSW yüzde 6, FDP yüzde 4, Sol Parti yüzde 3 oy alıyor.