Almanya'dan Suriye'ye 132 Milyon Euro'luk yardım paketi Almanya'dan Suriye'ye 132 Milyon Euro'luk yardım paketi

Yaklaşık 600 İranlı öğretim üyesi, Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından eylül ortasından beri devam eden gösterilerde tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılması için çağrı yaptı. Akademisyenlerin 7 Kasım'da yayımlanan bildirisinde "Öğrencilere karşı bütün yurttaşlık hakkı karşıtı hükümler iptal edilmelidir" ifadesi yer aldı.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, akademisyenler bütün protesto kanallarını kullanacaklarını ilan etti

Öğretim üyeleri, hükümetin başlıca görevinin öğrencilere "psikolojik, eğitsel ve profesyonel güvenlik" ortamı sağlamak olmasına rağmen, "bilerek veya yetkililerin yetersizliği nedeniyle" bunun yerine getirilmediğini belirterek şöyle dedi:

"Ne yazık ki eğitim kurumlarındaki çok sayıda öğrenci tutuklanma, akademik uzaklaştırma, üniversite ve öğrenci yurduna giriş yasağı gibi cezalarla karşılaşmaktadır. Onlar ve aileleri organize ve hedefli olarak fiziksel ve psikolojik tehdit ve tacize uğramaktadır."

Taleplerinin takipçisi olacaklarını belirten akademisyenler, karşılık bulamazlarsa öğrencilerle birlikte "bütün protesto kanallarını" kullanacaklarını duyurdu.

Amini'nin Kürdistan Eyaleti'nin Sakkız kentindeki cenaze töreniyle başlayan protestolar, 31 eyaletin en az 22'sine yayıldı. Kum ve Yezd gibi Şii Müslüman muhafazakarların yoğun olduğu kentlerde de gösteriler olması dikkat çekti.

'14 BİN KİŞİ TUTUKLANDI'

Yurtdışı merkezli insan hakları kuruluşları 300'den fazla kişinin gösterilerde öldüğünü belirtirken, Birleşmiş Milletler'in İran özel raportörü Javaid Rehman, yaklaşık 14 bin kişinin tutuklandığını kaydetti. Tutuklananların bir bölümü geçen hafta Tahran'da mahkeme önüne çıkarılmaya başlandı.

İran üniversitelerindeki gösteriler 7 Kasım'da devam etti. Babul kentindeki Noşirevani Üniversitesi'nde öğrencilere yönelik okuldan uzaklaştırma ve gözaltıların devam etmesi protesto edilirken İsfahan Teknoloji Üniversitesi öğrencileri de okuldan uzaklaştırılan arkadaşlarına destek için oturma eylemi yaptı.

Urumiye Teknoloji Üniversitesi öğrencileri okul bahçesinde oturma eylemi yapıp yönetim karşıtı slogan atarken Demavend Yüksek Öğrenim Enstitüsü öğrencileriyse üniversitede sivil polis tacizinin son bulmasını istedi. Başkentte bulunan Tahran, Şehid Beheşti ve Şerif Teknoloji üniversitelerinde de gösteriler düzenlendi. Elburz Eyaleti'nin yönetim merkezi Kerec şehrinde lise öğrencileri gösteri düzenledi.

Kürt nüfus ağırlıklı Merivan kentinde 35 yaşındaki felsefe doktora öğrencisi Nesrin Gadiri'nin 5 Kasım'da ölümünü protesto eden kalabalıkla polis ve rejim yanlısı Besic milisleri arasında çatışma çıktı.

Kuzeydeki Gilan Eyaleti'nin Siyahkel kentinde polis, üç gün önceki gösteriden ölen 23 yaşındaki İrfan Zemani'yi anmak isteyen kalabalığı göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle dağıtmak istedi.