Seminere; çoğunluğu emekli öğretmenler, sosyal danışmanlar ve maden mühendisleri ile eşlerinden oluşan duyarlı bir kitle katıldı.
FES ve TSD Hamm‘ın birlikte gerçekleştirdiği seminerin 1. Bölümünde Almanya‘da yükselen ırkçılık, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ve buna karşı birçok şehirde büyük kitlelerin katıldığı protesto mitingleri ele alındı.
Göçmenlere çağrı yaptı: Demokrasiye sahip çıkalım
Seminerin yöneticisi Mehmet Tanlı ve konuşmacısı Alaettin Sakallı konuşmalarında şuna vurgu yaptılar; ‘Demokrasinin beş ilkesi var; milli egemenlik, seçme seçilme hakkı, özgürlük, eşitlik, hoşgörü, hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı. Bunlar yoksa demokrasi de yoktur. Almanya‘da yaşayan herkesin biz göçmenlerin de buradaki demokrasiye sahip çıkmamız gerekiyor‘ dediler
Seminerin 2. Bölümünde ise halkların belirli bir kesiminde artıp eksilmeyen kültürler arası ilişkilere zarar veren, diyalog yollarını kapatan önyargılar ve etkileri ile önyargılar nasıl azaltılabilir veya aşılabilir örnekler verielerek anlatıldı.
Sosyal Danışman-Gazeteci Mehmet Tanlı‘nın yönettiği, emekli Öğretmen Alaettin Sakallı‘nın konuşmacı olarak bulunduğu FES seminerinde son gün ise, FES Vakfı (Friedrich-Ebert-Vakfı) kurucusu eski Sosyal Demokrat Politikacı, Meclis Başkanı Friedrich-Ebert üzerine katılımcılar bilgilendirildi.