Financial Times “Turkish lira sinks to new low as investors warn of ‘vicious cycle’” (TL dibe çökerken, yatırımcılar kısır döngü uyarısında bulundu) başlıklı haberinde, kurda patlamayı değerlendiren fon yöneticisi ve uzmanlar temel sorunun Erdoğan’ın ‘yüksek faiz oranlarının enflasyonu körüklediğine dair temel öğretiye aykırı inancı” olduğunu vurguladılar.
FT’ye konuşan Aberdeen Standard Investments portföy yöneticisi Viktor Szabo, şunları söyledi: “Bir yatırımcı olarak, bir para biriminde bir patlama gördüğünüzde diğer tarafı tutmak her zaman cezbedici oluyor. Ama bu durumda buna değmez. Eğer kesin bir politikanız olsaydı o zaman belki durum değişirdi fakat buna dair bir işaret yok.”
Szabo, yüzde 15’lik faiz oranlarının denizaşırı yatırımcılar için görünüşte çekici olsa da, TL’deki düşüşün hızı göz önüne alındığında, olası yıllık kazançların ‘birkaç hafta içinde silinebileceğini’ belirtti.
Commerzbank’ın foreks kamuoyu araştırma başkanı Ulrich Leuchtmann, “Bir para birimi üç aydan kısa bir süre içinde foreks piyasasında değerinin üçte birinden fazlasını kaybederse, o zaman bir krizden bahsetmek muhtemelen doğrudur” dedi.
'FAİZ İNDİRİMİ BÜYÜMEDEN ZİYADE ENFLASYONA DÖNÜŞECEK'
Goldman Sachs’taki analistlere göre perşembe günkü faiz indiriminin ardından aralık ayında daha fazla faiz indirimi yapılması ‘sürdürülemez’ bir politika.
“Faiz indiriminin büyümeden ziyade hızla enflasyona dönüşmesi muhtemel” diyen yetkililer, negatif reel faiz oranlarının – enflasyon hesaba katıldığında – Türkiye’de hane halkının tasarruflarını toplu olarak dolara kaydırmaya başlaması riskini artırdığını da sözlerine ekledi.
BlueBay Asset Management’tan Timothy Ash ise, şunları söyledi: “En sonunda zam yapmak zorunda kalacaklar. Aksi takdirde, enflasyonun çok yüksek olduğu bir duruma düşersiniz, yerelde lira satıldığını görürsünüz. Enflasyon ve değer kaybı kısır döngüsüne girersiniz.”
Haberde bahsedilen kırı döndü, bizim uzmanlar tarafından kur-enflasyon spirali, ve ya devaluasyon-enflasyon fasit dairesi olarak da yorumlanıyor.