Erdoğan’ın bir kolu Almanya’daki medyaya uzandı Erdoğan’ın bir kolu Almanya’daki medyaya uzandı

Mehmet Tanlı / Bochum

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) öncülüğünde, Ruhr Üniversitesi Toplumsal Hareketler Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen Göç Konferansı’na yoğun ilgi gösterildi.

Katılımcılar arasında DİDF Genel Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, eski başkan Hüseyin Avgan, NSU cinayetlerini kaleme alan gazeteci Yücel Özdemir ve çok sayıda DİDF yöneticisi de yer aldı.

Sosyal Hareketler Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Stefan Berger.

Konferansın moderatörlüğünü Duisburg-Essen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Helen Baykara-Krumme üstlendi. Açılış konuşmalarını DİDF Federal Yönetim Kurulu Üyesi Düzgün Altun ve Sosyal Hareketler Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Stefan Berger yaptı.

Bochum Belediye Başkanı Dr. Sascha Dewender’in selamlamasıyla başlayan konferansın ilk sunumunu Max Planck Enstitüsü’nden Prof. Dr. Karen Schönwälder gerçekleştirdi. “Bir Göç Ülkesi Olarak Almanya – Ne Durumdayız?” başlıklı sunumunda, Almanya’daki göç tarihini ele aldı ve fırsat eşitliği ile toplumsal katılım konularının hala çözüm beklediğini belirtti.

Konferans boyunca farklı disiplinlerden uzmanlar; göç, entegrasyon, sağa kayış, ayrımcılık gibi başlıklarda sunumlar gerçekleştirdi. Duisburg’taki saldırıdan sağ kurtulan Yasin Güler ile Dr. Friederike Römer ve Dr. Ramona Rischke toplumsal kutuplaşma ve birlikte yaşam üzerine önemli mesajlar verdiler.

Eski IG Metall Düsseldorf Genel Müdürü Nihat Öztürk de, 1. kuşak göçmenlerin yaşadığı sorunlardan günümüzdeki mücadelelere uzanan bir sunum yaptı. Irkçılıkla mücadelede kararlılığın altını çizdi.

Öğle arasında ise sanatçılar Özlem Sönmez ve Ali Dursun Yıldırım (GrupPia), bağlama ve gitar eşliğinde gerçekleştirdikleri müzik dinletisiyle etkinliğe kültürel bir renk kattı. Ayrıca, "Gelbe Hand" inisiyatifi ve Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’nun tanıtım stantları büyük ilgi gördü.

Konferansın son bölümünde düzenlenen panelde ise “Birlikte Yaşam için Neler Yapılabilir?” sorusuna yanıtlar arandı. Panelde Alev Bahadır (DİDF), Claus-Ulrich Prölß (Kölner Flüchtlingsrat), Sonja Jalali (DaMigra), Thilo Nicklas (IG-BAU) ve Yusuf As (ver.di) gibi alanında tecrübeli isimler yer aldı. Paneli, Yeni Hayat gazetesi muhabiri Dilan Baran yönetti.

Katılımcılar, göçmen haklarının korunması ve ayrımcılıkla mücadele için daha fazla dayanışma çağrısı yaparken, mevcut politikaların göçmenler açısından kaygı verici olduğunu vurguladılar.