Almanya Federal Meclisi'nde, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ve Hitler faşizminden kurtuluşun tarihi günü olan 8 Mayıs anma törenine, Rusya ve Belarus'un büyükelçileri davet edilmedi.
Almanya'da Federal Meclis, Dışişleri Bakanlığı’nın Rusya ve Belarus’un temsilcilerinin 8 Mayıs'ta İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 80. yıldönümü için düzenlenen resmi anma etkinliklerine davet edilmemesi yönündeki tavsiyesine uydu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı daha önce, Rusya ve Belarus temsilcilerinin İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesine ilişkin anma etkinliklerine katılmalarına izin verilmemesi yönünde hükümete, eyaletlere ve belediyelere tavsiye yazısı göndermişti. Bakanlık, “Rusya’nın bu etkinlikleri suistimal ederek Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı kötü niyetli bir şekilde ilişkilendirebileceğini” gerekçe göstermişti.
RUS BÜYÜKELÇİ'NİN ANMA ETKİNLİĞİNE KATILMASINA ENGEL OLUNMADI
Rus büyükelçi Sergey Netschayev, Çarşamba günü Berlin'in doğusundaki Seelower Höhen'de bir anma etkinliğine katıldı. Burada, İkinci Dünya Savaşı'nın Almanya topraklarındaki en büyük savaşında yaklaşık 33.000 Kızıl Ordu askeri, 16.000 Alman ve 2.000 Polonyalı asker hayatını kaybetmişti. Netschayev, etkinliğin organizatörleri tarafından aktif olarak davet edilmedi, ancak katılımına da engel olunmadı ve dostça karşılandı.
Kremlin'e yakın olan "Iswestija" gazetesine konuşan Rus büyükelçi Netschayev, Almanya'da son yıllarda düzenlenen anma törenlerinde Moskova temsilcilerinin dışlanmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bu durumun, inisiyatif sahiplerine onur getirmediğini söyledi. Netschayev, "Anlık siyasi koşulların, ülkelerimizin halklarının tarihi hatırası ve tarihi uzlaşma meselelerinden daha öncelikli olmaması gerekir" dedi.
CUMHURBAŞKANI VE YENİ MECLİS BAŞKANI KONUŞMA YAPACAK
8 Mayıs'ta Federal Meclis'teki düzenlenecek anma etkinliğinde yeni Meclis Başkanı Klöckner ve Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in birer konuşma yapacağı belirtildi.
8 MAYIS 1945'İN ANLAMI
8 Mayıs 1945'te başta Almanya olmak üzere dünya Hitler faşizminden kurtuldu. Sovyet Kızıl Ordu'nun Berlin'e ulaşması faşizme ölümcül darbeyi indirdi. 8 Mayıs'ı 9 Mayıs'a bağlayan gece Nazi Almanyası'nın şartsız teslimiyeti imzalamasıyla birlikte, İkinci Emperyalist Paylaşım Savaşı'ndaki yenilgisi de kesinleşmiş oldu. 8-9 Mayıs faşizme karşı zafer günü olarak tarihe geçti.
Berlin Savaşı, Avrupa'daki İkinci Dünya Savaşı'nın son büyük savaşıydı. 16 Nisan'dan 2 Mayıs 1945'e kadar sürdü ve Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu tarafından Berlin'in, Almanya'nın başkenti, ele geçirilmesiyle sonuçlandı; bu süreçte bazı Polonya birlikleri de yer aldı. Çatışmaların tahminlere göre 170.000'den fazla asker hayatını kaybetti ve 500.000'den fazla asker yaralandı; ayrıca on binlerce sivilin de ölümü gerçekleşti.