TÜRKİYE

Yalvaç'ta Geç Roma Dönemine Ait Lahit Bulundu



Antik kentin 400 metre batısında bir tarlada, kaçak definecilerin bulduğu, ancak kazı yapamadan polise yapılan ihbar sonucu emniyet altına alınan tarihi eser, sabah saatlerinde Bakanlıktan alınan izinle Müze Müdürlüğü ekiplerince çıkarıldı.

Müze Müdürü arkeolog Burcu Karakurt Çelimli ve arkeolog Özgür Çomak ile restoratör İsmail Çelimli gözetiminde yapılan kazıda siyah taştan oyulmuş, üzerinde 4 satır Grekçe yazıtın bulunduğu lahit doğal olaylardan dolayı uç kısmı kırılmış durumda bulundu. Lahidin içerisinde çok sayıda iskelet çıktı. Tahminlere göre 3 kişilik bir mezar olduğu belirtilen lahitte aynı aileden anne- baba ve çocuklarının olduğu sanılıyor.

İskelet parçaları ayrı bir torbaya konularak lahit yerinden çıkarıldı ve müze bahçesine taşındı.

Müze Müdürü Burcu Karakurt Çelimli, lahidin siyah taştan oyulması ve içerisinden çıkarılan cam bileziğin bu eserin M.S. 2 ya da 3'üncü yüzyıla ait olduğunu gösterdiğini belirtti. Çelimli, çıkarılan kemiklerin antropoloji uzmanları tarafından incelenmesinin ardından hangi yüzyıla ait olduğunun belirleneceğini belirterek, şöyle dedi:

"Antik kentin batısında yaklaşık 400 metre uzaklıkta bulunan lahit, bize bu alanda yeni bir nekropol olabileceğini gösterdi. Bu konuyla ilgili ayrı bir çalışma yapılacak. Lahit üzerinde bulunan 4 satır yazı epigrafi uzmanlarınca çözümlendiği zaman bu mezarda bulunanlar hakkında net bir bilgi edineceğiz. Lahit şu anda müzede koruma altına alınmış durumdadır."