Alman otomobil üreticisi Volkswagen, geçen ayın başında tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında tarihinde ilk kez Almanya’daki fabrikalarını kapatacağını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını 5 yıl erken sonlandırılacağını açıklamıştı. Şirket buna gerekçe olarak Avrupa’da yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünün azaltmasını ve satışların düşmesini gösterdi.

Volkswagen'deki Kriz Derinleşiyor: Fabrika Kapatma Tehlikesi

Volkswagen, üretim maliyetlerinin artması, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ve olası fabrika kapatmaları nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya.

Almanya'da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), yüzde 0,1 düşerken, VW maliyetleri kısmaya çalışıyor ve iş garantileri konusunda sert adımlar atıyor.

IG Metall'in Talepleri: Maaş Zammı ve Ek Ödemeler

Almanya'nın en güçlü işçi sendikalarından biri olan IG Metall, Volkswagen'den yüzde 7 oranında maaş artışı ve ayrıca stajyerler için 170 Euro ek ödeme talep ediyor. Ancak VW bu talepleri reddetti ve hatta maaş kesintilerinden bile bahsetti. Bu görüşmeler, VW’nin Almanya'daki Wolfsburg, Hannover ve Kassel gibi önemli fabrikalarındaki 120 binden fazla çalışanı ilgilendiriyor. 

Üretim Maliyetleri ve Küresel Rekabet Baskısı

Almanya'da haftalık çıkan yüksek tirajlı Focus Dergisi'nin haberine göre Volkswagen, Almanya'daki üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle küresel rekabet gücü konusunda baskı altında. Almanya'da bir üretim işçisinin maliyeti sa dikkat çektiat başına 42 Euro iken, ABD’de bu maliyet daha düşük ve Çin’de sadece 8 Euro. Bu maliyet farkları, şirketi daha fazla tasarruf arayışına itiyor.

Volkswagen’deki Ücret Seviyeleri: Diğer Markalarla Karşılaştırma

Habere göre Volkswagen çalışanlarının ücretleri, diğer otomobil üreticilerinin maaşlarından yüksek. Örneğin, Mercedes-Benz’de bir işçi yılda ortalama 44.400 Euro kazanırken, VW’de bir bant işçisi yıllık ortalama 54.000 Euro kazanıyor. Bu durum, VW’nin maaş kesintilerine gitmeyi tartışmasına neden oluyor.

Volkswagen’deki işçi temsilcileri, otomobil üreticisinde kötü gidişatından üst yönetimi ve hükümetin desteğini çekmesini sorumlu tutarak, işten çıkarmalara karşı sert bir direniş göstereceklerini açıkladı.

Volkswagen Grubu’nun satışlarında dikkat çeken düşüş 

Volkswagen Grubu’nun araç satışları temmuz-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.1 düşerek 2 milyon 343 bin 300’e geriledi. Söz konusu dönemde grubun ana markası Volkswagen’in araç satışları yüzde 6.6 düşerek 1 milyon 176 bin 400 oldu. Alman üreticinin üçüncü çeyrekte elektrikli araç satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.8 düşerek 189 bin 400’e indi. Wolfsburg merkezli şirketin en büyük satış pazarı olan Çin’deki araç teslimatlarının yüzde 15 düşerek 711 milyon 500 inmesi dikkati çekti.

Almanya'dan Esad destekçilerine uyarı: "Gelirseniz adalet önüne çıkaracağız" Almanya'dan Esad destekçilerine uyarı: "Gelirseniz adalet önüne çıkaracağız"

Bir yıl öncesine göre 6 milyon geriledi

Volkswagen Grubu’nun ocak-eylül döneminde araç teslimatları ise bir yıl öncesine göre yüzde 2.8 düşerek 6 milyon 524 bin 300’e geriledi. Aynı dönemde elektrikli araç satışları ise yüzde 4.7 azalarak 506 bin 500’e indi. Öte yandan, 2020’de Türkiye’de fabrika yatırımından vazgeçen Volkswagen’in tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında tarihinde ilk kez Almanya’daki fabrikalarını kapatmayı değerlendirmesi ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını erken sonlandırması Alman otomotiv sektöründe “deprem” etkisi de oluşturmuştu.