GÜNDEM

SPD'li politikacılardan Rusya ile barış görüşmeleri çağrısı

Almanya'da SPD içinde sol kanadı temsil eden bir grup politikacı, Rusya - Ukrayna savaşında ateşkes sağlanması ve Rusya ile barış görüşmeleri yapılabilmesi için ortak çağrıda bulundu.

Almanya'da SPD içinde sol kanadı temsil eden bir grup politikacı, Rusya - Ukrayna savaşında ateşkes sağlanması ve Rusya ile barış görüşmeleri yapılabilmesi için ortak çağrıda bulundu.

"Silahlar susmalı!" başlıklı çağrıya imza atan bir grup SPD'li politikacı, Ukrayna'daki savaşın bir an önce sona ermesi için diplomatik bir görüşmenin önemini savundu. Açıklamada, "Kapsamlı barış müzakerelerinin başlangıç ​​noktası olarak mümkün olan en kısa sürede ateşkese ihtiyacımız var" ifadeleri dikkat çekti.

Konu hakkında konuşan SPD dış politika uzmanı Michael Roth, "Barış isteyen herkes şimdi Ukrayna'yı, Rusya'yla müzakere masasına zorlayacak şekilde desteklemeli." dedi.

Ukrayna'nın eski Almanya Büyükelçisi Andrij Melnyk ise ortak açıklamaya imza atan SPD'li politikacılara Twitter'dan, "Sevgili Tanrım, bu parti (SPD) hala kurtarılabilir mi? Nasıl böyle kalpsiz olunur ve tarih unutulur'' sözleri ile tepki gösterdi.

Gerçeklerin kabulüne dayalı

Bir grup SPD politikacısı, Ukrayna'daki savaşı bir an önce sona erdirmek için diplomatik bir çalışma başlattı. Sol Parti'nin "Silahlar susmalı!" başlıklı çağrısına katılan bazı SPD'li politikacılar, "Kapsamlı barış müzakerelerinin başlangıç ​​noktası olarak mümkün olan en kısa sürede ateşkese ihtiyacımız var." açıklaması yaparken, açıklama SPD içinden de eleştirilere neden oldu. SPD'li politikacılar ortak açıklamada, Moskova ile ilişkilerde temel bir gelişmenin ancak Vladimir Putin'den sonraki dönemde mümkün olacağını kabul ediyorlar ve Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkını tanıdıklarının altını çiziyorlar. Ancak SPD'li bir grup politikacı açıklamasında Rus hükümetiyle, kimsenin hoşlanmadığı gerçeklerin kabulüne dayalı olarak, savaşın daha da tırmanmasını önleyecek bir yöntemin, Ukrayna ile Rusya arasında bir anlaşma ile mümkün olacağını belirtiyorlar.

Ukrayna tepki gösterdi

Çin'in arabulucu rölüne değinilen ve Ukrayna'ya ağır silah teslimatına karşı çıkılan ortak açıklamayı imzalayan SPD'li politikacılar arasında Bundestag milletvekilleri Jan Dieren, Rainer Keller, Tina Rudolph, Carolin Wagner ve Jens Peick, Dietmar Köster, Constanze Krehl ve Joachim Schuster ile Bremen'in eski belediye başkanı Carsten Sieling, Bremen SPD Eyalet Başkanı Reinhold Wetjen ve Dortmund belediye başkanı Thomas Westphal de bulunuyor.

Konu hakkında konuşan SPD dış politika uzmanı Michael Roth, "Barış isteyen herkes şimdi Ukrayna'yı, Rusya'yla müzakere masasına zorlayacak şekilde desteklemeli." dedi. Öte yandan CDU dış politika uzmanı Norbert Röttgen Twitter'dan yaptığı açıklamada, "SPD'de barış görüşmeleri için talepler artarken, Putin Ukrayna'yı yok etmek için askerleri ve malzemeleri seferber etmeye devam ediyor. Müzakere talep etmek en iyi ihtimalle yanıltıcıdır." diyerek söz konusu ortak açıklamayı eleştirdi. Yeşiller savunma politikacısı Sara Nanni ise Twitter'dan SPD'ye, "Gerçeklerin kabul edilmesinden, belki de Ukrayna toplumunun yok edilmesinden" ne anladıklarını sordu. Federal Meclis'in CSU üyesi Florian Hahn da ortak açıklamayı eleştirerek, ''Rusya, askeri olarak buna mecbur kalana kadar ciddi bir müzakere olmayacak. İşte bu yüzden Almanya, Ukrayna'ya ağır silahlar da dahil olmak üzere önemli destek sağlamalıdır.'' dedi. Ancak SPD'ye en ilginç tepki Ukrayna'nın eski Almanya Büyükelçisi Andrij Melnyk'ten geldi; "Sevgili Tanrım, bu parti (SPD) hala kurtarılabilir mi?" diye yazarak ortak açıklamaya imza atan politikacıları kalpsiz ve tarihi unutmakla suçladı.