SPD ve Yeşiller koalisyon hükümeti ile yönetilen Hamburg Eyalet Meclisi'nde Sol Parti'nin Müslümanlara yönelik ırkçılık ve ayrımcılığa karşı verdiği soru önergesi tartışılmadan reddedildi.

Hamburg Die Linke Grubundan yapılan ortak açıklamada, Hamburg'da yaşayan insanların üçte birinin göçmen kökenli olduğuna dikkat çekilerek, göçmen kökenlilerin birçoğunun Müslüman olsun ya da olmasın Müslüman karşıtı ırkçılıktan olumsuz etkilendiğine dikkat çekildi.

Müslümanlara karşı ırkçılık

Açıklamada, gençlerin toplumda kendilerine yer bulmakta zorlandıklarına da dikkat çekilerek, Hamburg Senatosunun Müslüman karşıtı ırkçılığa karşı net bir duruş göstermesi gerektiği, göstermelik söylemler yerine daha fazla sorumluluk alması gerektiğine vurgu yapıldı. Die Linke parlamento grubu ayrıca, ayrımcılıkla ve özellikle Müslüman karşıtı ırkçılıkla daha iyi mücadele etmek için Hamburg Parlamentosunun gerekli olan yasayı çıkarması gerektiğine de vurgu yapıldı. Sunulan taslak tartışılmadı bile

Konuyla ilgili açıklama yapan Sol Parti (Die Linke) Göç ve Kültürlerarası Birlikte Yaşama Sözcüsü Metin Kaya, 6 ay önce Hamburg Parlamentosuna söz konusu yasanın çıkarılması için taslak sunduklarını belirterek, ''Bu taslağı Hamburg ve Berlin'den sivil toplum temsilcileri ile büyük bir dikkatle yazdık. Senato'nun sunduğumuz bu taslağı tartışmak bile istememesi, Hamburg'un daha gidecek çok yolu olduğunu gösteriyor. Müslüman karşıtı ırkçılık, Hamburg'da da bir gerçek.'' ifadelerini kullandı.

FEDERAL MECLİSTE DE RED EDİLMİŞTİ

Almanya'da Sol Parti'nin, Ayrımcılığa Karşı Mücadele Yasası'na Müslümanların da eklenmesi yönünde verdiği kanun teklifi bu yılın ilk başında Federal Meclis'te de reddedilmişti.

Sol Parti'nin din politikaları sözcüsü Christine Buchholz, Almanya'da Müslümanların dezavantajlı konumda bulunmayı sürdürdüğüne işaret ederek "Türk ya da Arap ismine sahip olanlar ev bulmakta, iş bulmakta sorunlarla karşılaşıyorlar. Bu durum, özellikle de başörtülü kadınlar açısından geçerli" diye konuşmuştu. Buchholz, güvenlik güçlerinin de dış görünüme göre yapılan kimlik kontrolleriyle Müslüman karşıtı önyargılara katkıda bulunduğunu belirtmişti.