Anlaşmaya aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisi (AfD) dahil edilmedi. Sol Parti'den ayrılanların kurduğu BSW ( Sahra Wagenknecht İttifakı) ise anlaşmayı samimi bulmayarak imzalamadı.
FAIRNESS-ABKOMMEN / CENTİLMENLİK ANLAŞMASI NELERİ KAPSIYOR?
Partiler, seçim kampanyalarında kişisel saldırı, iftira ve rakipleri küçük düşürücü söylemlerden kaçınacaklarını taahhüt ettiler.
Yanlış bilgiler yayılmayacak, sahte hesaplar ve deepfake teknolojileri etik dışı bir şekilde kullanılmayacak.
Yapay zeka ile üretilen içerikler açıkça etiketlenecek. Hassas kişisel veriler kullanılarak mikro hedefleme yapılmayacak.
Kampanya sırasında afişlere veya seçim standlarına zarar verilmesi yasaklandı.
AfD VE DEMOKRATİK DEĞERLERE AYKIRI OLAN PARTİLERLE İŞ BİRLİĞİ YOK
Bu anlaşma, Almanya'daki seçim atmosferinin daha saygılı ve yapıcı bir hale getirilmesi açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Geçmişte de benzer anlaşmalar yapılmış olsa da, özellikle dijital araçların ve yapay zekanın etkisiyle günümüz seçim kampanyalarının dinamikleri farklılaşıyor. Bu nedenle yeni düzenlemeler ve anlaşmalar daha kritik hale geliyor.
Anlaşmaya imza atan partiler, aşırı sağa, antisemitizme, ırkçılığa ve antidemokratik hareketlere karşı kararlı duruşlarını vurgulayarak, AfD ve demokratik değerlere aykırı hareket eden partilerle iş birliği yapmayacaklarını belirttiler. Ayrıca, yalan haberlerin ve kişisel saldırıların seçim kampanyalarında kullanılmaması, adayların özel yaşamlarına saygı gösterilmesi ve seçim afişlerine zarar verilmemesi gibi maddeler de anlaşmada yer aldı.
BSW, ANLAŞMAYI 'İNANDIRICI BULMAYARAK' İMZALAMADI
BSW Genel Sekreteri Christian Leye, anlaşmayı "dürüst ve inandırıcı bulmadıkları" gerekçesiyle imzalamadıklarını açıkladı. Leye, CSU lideri Markus Söder'in, "BSW Moskova tarafından yönlendiriliyor" şeklindeki iddiasını örnek göstererek, bu tür bir sözleşmenin güvenilir olmadığını savundu.