Anlaşmanın imzalandığı 30 Ekim 1961 ile Almanya tarafından tek taraflı sonlandırıldığı Kasım 1973’e kadar Türkiye’den yaklaşık 800 000 işçinin sözleşmeli olarak Almanya’ya geldiği hesaplanıyor. Bunların çoğu erkek işçiler olmakla birlikte neredeyse 150 000 kadarının kadın olduğu biliniyor.
Bremen ve çevresine de bu dönemde binlerce işçi geliyor. Özellikle o zamanlar çok fazla iş gücüne ihtiyaç olan tersanelerde, demir çelik fabrikasında, yün işleme fabrikasında, Siemens elektronik araçlar üreticisinde çalışmak için Türkiye’nin her yerinden işçiler getiriliyor.
Daha çok Alman basınının klişeleriyle çoğunluk toplumunda tanınan bu işçiler artık emekliler. Burada çocuklarını ve torunlarını büyüttüler. Çoğu yılın neredeyse yarısını Türkiye’de diğer yarısını da Almanya’da çocuk ve torunlarıyla geçiriyor.
Sergiye on işçinin kısa film portresi eşlik ediyor. Bu filmlerde o zamanlar Almanya’ya çalışmaya gelenler kendi ağızlarından hikayelerini anlatıyorlar. Sergide toplam 15 birinci kuşak göçmen işçiden toplanan nesneler yer alıyor. Almanya’ya gelince ilk alınan radyolu teypten Türkiye’den alınan ortaokul diplomasına, Almanya’ya gelirken içine eşyaların konulduğu bavuldan İstanbul’dan yola çıkmadan hemen önce alınan tabağa kadar pek çok eşya sergide yer alıyor.
Şubat 2022‘ye kadar sürecek sergiyi hazırlayan Bora Akşen ve Orhan Çalışır, çalışmalarını bundan 50-60 yıl önce Almanya macerasına çıkma cesaretini gösteren kadın ve adamlara ithaf ediyorlar.
16 Kasım, Salı günü, saat 19:00’da
Focke Museum,