Thyssenkrupp Steel Europe, Almanya’nın önde gelen çelik üreticilerinden biri, yeniden yapılandırma planı çerçevesinde binlerce çalışanının işine son vereceğini duyurdu.

Almanya'nın en büyük çelik şirketi, 2030 yılına kadar 5.000 kişiyi işten çıkarmayı 6 bin kişiyi de dış kaynaklara devredeceğini açıkladı.

Şirket, 2030 yılına kadar üretim ve yönetimde yapılacak düzenlemelerle 5 bin kişiyi işten çıkaracak. Üretim faaliyetinin dış hizmet sağlayıcılarla karşılanması ya da satışı yoluyla da 6 bin kişilik istihdam daha sonlandırılacak. Böylece 27 bin olan personel sayısı 16 bine düşürülecek.

Personel maliyetleri ise önümüzdeki yıllarda ortalama %10 oranında düşürülmek isteniyor. 

Çelik sektörü düşük talep ile mücadele ediyor

Plana göre üretim kapasitesi yılda 11,5 milyon tondan 8,7-9,0 milyon tona düşürülecek. Bu miktar, geçen mali yıldaki sevkiyat miktarına denk geliyor. Şirket, yeniden yapılanma çerçevesinde işten çıkarmalardan kaçınmayı hedeflediklerini belirtti.

Thyssenkrupp Çelik CEO'su Dennis Grimm, mümkün olan en fazla çalışan için uzun vadeli perspektifler sunmak istediklerini ifade etti. Grimm, "Pazar koşullarındaki değişimlere uyum sağlamak için hedefli kapasite uyarlamaları ve maliyet azaltmalarına odaklanacağız. Geleceğe hazır bir yapı oluşturmak adına üretim ağımızın ve süreçlerimizin kapsamlı bir şekilde optimize edilmesi ve sadeleştirilmesi gerekiyor," dedi.

Kreuztal-Eichen tesisinin kapatılması

Kapasitelerin azaltılmasına yönelik temel bir adım, Hüttenwerke Krupp Mannesmann (HKM) tesislerinden ayrılma planı olacak. Şirket, HKM'deki hisselerini satmayı hedefliyor. Ancak bu mümkün olmazsa, diğer ortaklarla tesisin kapatılması üzerine görüşmeler yapılacak. Ayrıca Kreuztal-Eichen'deki 500 çalışanı bulunan işleme tesisi de kapatılacak.

Tasarruf programına paralel olarak, Thyssenkrupp, çelik sektörünü bağımsızlaştırma sürecini hızlandırmayı planlıyor. Şu anda, Çek milyarder Daniel Křetínský'nin enerji şirketi EPCG, Thyssenkrupp’ta %20 hisseye sahip. Bu oran bir sonraki aşamada %50’ye çıkarılacak.

Sektör zorluklarla karşı karşıya

İran'dan Almanya'ya 700 kilo eroin davasında sanıklara hapis cezası İran'dan Almanya'ya 700 kilo eroin davasında sanıklara hapis cezası

Almanya’nın en büyük çelik şirketi uzun süredir baskı altında. Asya’dan gelen ucuz ithalatlar, yüksek maliyetler ve düşük talep kayıplara yol açtı. Ayrıca, iklim koruma adına çelik üretiminin enerji yoğun süreçlerini dönüştürmek için büyük yatırımlar gerekiyor. Duisburg'da gelecekte hidrojenle “yeşil çelik” üretilmesi planlanıyor. Almanya federal hükümeti ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti bu projeyi toplam iki milyar euro ile destekliyor. Ancak bu yardım bile Thyssenkrupp için oldukça maliyetli. Şirket, projeyi tamamlamakta kararlı olduklarını ancak ekonomik koşulların hızla değiştiği bu ortamda yatırımı sürdürülebilir hale getirmek için görüşmelere devam ettiklerini belirtti.

IG Metall'den sert tepki

IG Metall sendikası, plana "sert" bir direniş göstereceklerini açıkladı. Alman Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise çelik sektörünün desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Habeck, uluslararası çelik piyasasındaki sert rekabete dikkat çekerek, çelik sanayisinin korunması gerektiğini belirtti. IG Metall, planı Kuzey Ren-Vestfalya için "felaket" olarak nitelendirdi. Sendikanın bölge başkanı Knut Giesler, 11.000'den fazla kişinin işine son verilme planını ve bir tesisin kapatılmasını sert bir dille eleştirerek, işten çıkarmalara karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Giesler ayrıca, iş gücü maliyetlerini azaltma planlarının, mevcut iş gücü sıkıntısı döneminde mantıksız olduğunu vurguladı ve "Bunu düşünenler hiçbir şey anlamamış demektir," dedi.