Uruguay’un Yeni Cumhurbaşkanı Solcu Aday Orsi Oldu

Orsi, seçimler sonrası yaptığı konuşmada, “Her zaman en iyi çözümleri bulmak için ulusal diyaloğa çağrıda bulunan bir cumhurbaşkanı olacağım” dedi. “İstediğimiz Uruguay’ı inşa etmek için çok çalışacağım ve asla pes etmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

Eski bir öğretmen olan Orsi, oyların neredeyse tamamının sayılmasının ardından yaklaşık %50 oranında oy alırken, muhafazakâr rakibi Álvaro Delgado ise oyların yaklaşık %46’sını aldı.

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Paraguay Devlet Başkanı Santiago Peña ve Meksika’nın yeni Cumhurbaşkanı Claudia Sheinbaum, Orsi’yi tebrik eden liderler arasında yer aldı.

Görevden Ayrılan Başkan Lacalle Pou, Halefini Tebrik Etti

Kolombiya, gerilla örgütü ELN ile barış görüşmelerini durdurdu Kolombiya, gerilla örgütü ELN ile barış görüşmelerini durdurdu

Uruguay’ın görev süresi dolan muhafazakâr başkanı Luis Lacalle Pou, X platformunda yaptığı paylaşımda Orsi’yi arayarak seçim zaferini tebrik ettiğini belirtti. Anayasa gereği yeniden aday olamayan popüler başkan, rakibine “içtenlikle ve tüm kalbimle” tebriklerini ilettiğini yazdı. Orsi’nin muhafazakâr rakibi Delgado ise destekçilerine yaptığı konuşmada, “Üzgünüz, ancak suçluluk duymadan kazananı kutlayabiliriz” dedi. El Observador gazetesine göre Delgado, “Siyasi hayatta seçimler kazanılır ve kaybedilir. Seçimleri kaybetmek bir şeydir, yenilmek başka bir şey. Biz yenilmedik” ifadelerini kullandı.

Orsi’nin Vaatleri: Yoksulluk ve Yolsuzlukla Mücadele
Orsi, seçim kampanyasında yoksullukla mücadele edeceğini ve yolsuzluğa karşı kararlılıkla hareket edeceğini vaat etmişti. Seçim zaferi sonrası destekçilerine hitap eden Orsi, “Kimsenin geride bırakılmadığı bir toplum için çalışacağım” dedi.

Seçim Kampanyasında Sert Tartışmalar Yaşanmadı
Uruguay’da enflasyon oranı oldukça düşük, reel ücretler toparlanmış durumda ve işsizlik oranı düşük seviyelerde. Seçim kampanyasında güvenlik ve ekonomik durum gibi konular ele alınırken, adaylar sert tartışmalardan kaçındı.

Latin Amerika’da güçlü kutuplaşma, siyasi şiddet ve otoriter eğilimlerle dikkat çeken bir ortamda Uruguay, yaklaşık 3,5 milyonluk nüfusuyla demokratik bir model ülke olarak kabul ediliyor. Son 40 yılda demokrasiye dönüşten bu yana, merkez sağ ve merkez sol hükümetler birbirini dönüşümlü olarak iktidarda takip ediyor.