ALMANYA

BND Başkanı Bruno Kahl: "Rusya ile doğrudan bir çatışma içindeyiz"

Alman Dış İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanı Bruno Kahl, Rusya'nın Batı ile savaşa hazırlandığını öne sürdü.

BND Başkanı: "Rusya ile doğrudan bir çatışma içindeyiz"

Alman Federal İstihbarat Servisi (BND) Başkanı Bruno Kahl, "Rusya, Batı ile bir savaşa hazırlanıyor" dedi. Bu savaşın, önceki savaşlardan farklı başlayacağını belirtti.

Bruno Kahl, Rusya ile ilgili istihbarat verilerine dayanarak durumun “çok ciddi” olduğunu vurguladı: Kahl konuşmasında, "Kremlin, Almanya’yı bir düşman olarak görüyor. Rusya ile doğrudan bir çatışma içindeyiz" ifadelerini kullandı.

Çarşamba günü Berlin’de Alman Dış Politika Derneği'nin (DGAP) merkezinde düzenlenen bir kitap tanıtım etkinliğinde konuşan Kahl, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna ile değil, 'Ukrayna üzerinden Batı ile' bir çatışma içinde olduğuna inandığını belirtti.

Rusya'nın Batı ile savaş hazırlığı

Kahl, "Rusya, Batı ile bir savaşa hazırlanıyor" dedi ve bunu gösteren birçok işaret olduğunu ifade etti:

  • Askeri harcamalar, Batı ülkelerine kıyasla kat kat daha yüksek.
  • Askeri bölgelerin yeniden yapılandırılması söz konusu.
  • Rusya, her yıl yüz binlerce asker topluyor.
  • Ukrayna’daki savaş sayesinde Rus birlikleri "savaş deneyimi" kazanmış durumda.
  • Teknoloji, insansız hava araçları, yapay zeka ve eski güdümlü bombaların kullanımı konusunda Rusya, Ukrayna'da önemli tecrübeler elde etti.
  • Uzayda, Rusya’nın Batı’nın uydularını etkileyebileceği belirtiliyor.
  • 2022’den bu yana Rusya'da toplumun "askerileşmesi" hız kazandı. Bu, okullarda ve üniversitelerdeki milliyetçi müfredatlar gibi çeşitli şekillerde kendini gösteriyor.

Kahl’a göre, bu on yılın sonunda Rusya, Batı’ya bir saldırı gerçekleştirme kapasitesine sahip olacak. Artan Rus askeri gücüyle birlikte, NATO ile doğrudan bir askeri çatışma Kremlin için "olası bir eylem seçeneği" haline gelebilir.

NATO'yu sınırlı bir hareketle test edecek

Kahl, "Bir noktada NATO’nun kolektif savunma mekanizmasının devreye girip girmeyeceği sorusu ortaya çıkacak" dedi. Ancak Rusya’nın NATO’yu, geniş çaplı bir işgal yerine sınırlı bir hareketle test edeceğini öne sürdü. Bu eylem, Rus bir azınlığın korunması için yapılacak bir müdahale ya da Spitzbergen’de (Norveç’e ait bir takımada) küçük bir toprak düzenlemesi olabilir.

Bu tür bir durumda, NATO’nun ne kadar dayanışma göstereceği ve "Rusya’nın iradesini dayatıp dayatamayacağı" ortaya çıkacak. Kahl’a göre Putin’in hedefi, Avrupa’nın etkisiz kaldığı yeni bir dünya düzeni kurmak. Bu doğrultuda Putin, NATO’nun savaştan önce bölünmesini istiyor. Kremlin, çoklu çatışmalarla dolu bir dünyada Batı’nın ortak bir cevap bulmakta zorlanacağını düşünüyor.

Rus hükümetinde NATO’ya dair şüpheler

BND uzmanlarının değerlendirmesine göre, Rusya Savunma Bakanlığı’ndaki üst düzey yetkililer, NATO’nun dayanışma taahhütleri ve ABD’nin Avrupa için genişletilmiş caydırıcılık kapasitesine ilişkin şüphe taşıyor.

Ukrayna'daki savaşın, Putin'in bakış açısına göre, aslında Rusya'nın Batı ile olan çatışmasının bir parçası olduğuna işaret eden Kahl, "Ukrayna üzerinden Batı'ya karşı yürütülen bir çatışma söz konusudur. Bu savaş çok daha geniş bir anlam taşımaktadır; esasen mesele, Avrupa'da yeni bir düzenin kurulması, yeni bir pasifik sonrası Avrupa düzeni ve dolayısıyla aslında tamamen yeni bir dünya düzeni kurma arzusudur" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın 2008'den bu yana askeri yapısal değişikliklerini ilerlettiğini kaydeden Kahl, "Rusya'nın askeri gücü, özellikle kara kuvvetlerinde büyük bir artış gösteriyor. Kremlin, her yıl yüz binlerce askeri almayı planlıyor ve bu, Ukrayna'daki kayıplarından daha fazla bir sayı" şeklinde konuştu.

Kahl, "Şu an için Rusya’nın somut bir savaş niyeti olduğuna dair herhangi bir işaret yok. Ancak bu tür görüşler Moskova’daki yönetim merkezinde ağırlık kazanırsa, önümüzdeki yıllarda bir askeri çatışma riski artacaktır" dedi.