Süheyla KAPLAN
Ancak Alman siyasi parti temsilcileri ve siyasi uzmanlar Erdoğan'ın özellikle 'Hamas' konusundaki açıklamaları nedeniyle Almanya'da yaşayan göçmenler arasında tıpkı Türkiye'de olduğu gibi bir kutuplaşma ortamı yaratacağı görüşünde. Erdoğan'ın bu anlamda kırmızı halılar ile karşılanmaması gerektiğini ifade ederek; yangına körükle gidildiğini savunuyor.
Almanya'nın yüksek tirajlı gazetesi Bild 'Almanya Erdoğan'ı davet etmemeli' başlığııyla yayınladığı habere şöyle giriş yaptı:
'Türkiye'nin hükümdarı açıkça İsrail'e karşı kışkırtma yapıyor ve geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen büyük bir gösteride saldırıya uğrayan ülkeyi, Türkiye'nin "her gece beklenmedik bir şekilde gelebileceği" tehdidinde bulundu. Erdoğan Batı'yı ve dolayısıyla Almanya'yı "Gazze Şeridi'ndeki katliamların baş suçlusu" olmakla suçladı.
Alman Hristiyan Demokrat Birlik Parti Gençlik teşkilatı Başkanı Johannes Winkel (31, CDU) Bild gazetesine verdiği demecinde şunları söyledi:
“Erdoğan her şeyden önce bir İslamcıydı ve hala da öyledir. Almanya da dahil olmak üzere yıllardır İsrail'e karşı propaganda yapıyor. Alman Shani Louk'u (†22) işkence edip, onun kafasını kesen Hamas teröristlerini özgürlük savaşçıları olarak övüyor.
Eğer Almanya'nın hâlâ kendine saygısı varsa, Erdoğan'ı davet etmekten vazgeçmeli . Aksi takdirde o övülen ‘devlet aklı’ (hikmet-i hükümet) bir takvim sloganına dönüşecektir."
Polis Sendikası Başkanı Rainer Wendt ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi ziyareti kapsamında Berlin'de olası 'Yahudi düşmanlığı ve aleytarı tonların kullanıldığı' mitinglerin düzenlenebileceği konusunda uyarıda bulundu.
18 Kasım'da Almanya ve Türkiye milli futbol maçı Berlin Olimpiyat Stadı'nda gerçekleşecek. Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasında maçı tribünden izleyip izlemeyeceği belli değil.
Federal hükümet geçmişte Erdoğan'ın Almanya'da yapmayı planladığı mitingleri zaten durdurmuştu: 2017'de Erdoğan, Almanya'daki röportajlarında Türk seçmenlerin SPD, CDU ya da Yeşiller'e oy vermemelerini, çünkü onların “Türkiye'nin düşmanı” olduğunu söylemişti. Eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel (64, SPD), daha sonra Türk cumhurbaşkanının yaz aylarında Almanya'da miting ve gösteri düzenlemesini yasakladı.
Hatırlanacağı üzere Erdoğan, Kuzey Ren-Vestfalya'da Türkiye'deki gücünü önemli ölçüde artıracak bir referandum kampanyası yürütmek istiyordu. Alman yetkililer bunu yasaklamıştı. Erdoğan daha sonra Şansölye Merkel'i "Nazi yöntemleriyle" suçladı. Temmuz 2017'nin başındaki G-20 zirvesinin oturum aralarında Erdoğan, Almanya'da yeniden Türklerin karşısına çıkmak istiyordu. Dışişleri Bakanı Gabriel, "Başka ülkelerin iç siyasi çatışmalarını halkımıza taşımak gibi bir niyetimiz yok" diyerek mitingi yasakladı.