'Trafik lambası' koalisyonunun (SPD, Yeşiller ve FDP) büyük ortağı SPD Eş Başkanı Saskia Esken, uygulamanın ancak CDU/CSU’nun desteğiyle Eyaletler Meclisi’nde de kabul edilmesi halinde hayata geçirilebileceğine dikkati çekerek, “Şayet CDU/CSU’nun iktidarda olduğu eyaletler tasarının detaylarıyla ilgili değişiklik talep ederlerse, biz görüşmeye hazır” dedi.

Yeni düzenlemenin hedefinin zor koşullarda yaşayan insanlara yardım ve saygı olduğunu vurgulayan Esken, “Saygı konusunda pazarlığa yokuz” açıklamasında bulundu. CDU Genel Sekreteri Mario Czaja’nın Eyaletler Meclisi’nde yasanın uygulamaya konmasını bloke edecekleri tehdidine de tepki gösteren Esken, “Böyle bir davranış sorumluk taşıyan bir muhalefete yakışmıyor” dedi.

Başbakan Scholz ve Dışişleri Bakanı Baerbock’a hakarete para cezası Başbakan Scholz ve Dışişleri Bakanı Baerbock’a hakarete para cezası

SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert de ana muhalefet CDU/CSU’yu ‘popülist bir taktik izlemek’le suçladı. Kühnert, CDU’nun yeni Genel Başkanı Friedrich Merz’in Almanya’nın muhafazakâr eski Başbakanı Angela Merkel’in politikasından uzaklaşarak tam bir ‘çamur politikası’ izleme yolunu tercih ettiğini de ileri sürdü.

Hükümet ortağı FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai de “Zaman, politik taktikler uygulama zamanı değil. Yeni yasanın hayata geçirilmesini bloke ederek engellemek tam bir politik sorumsuzluktur” açıklamasında bulundu. Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang da CDU/CSU’nun tutumunu ‘sorumsuzluk’ olarak niteledi. Lang, “Hem insanların mali yükünün azaltılması için öneride bulunacaksın hem de planlanan yardımları bloke edeceksin. Bunu anlamak mümkün değildir” dedi.

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’den sonra aynı zamanda CSU Genel Başkanı olan Markus Söder de 150 bin Euro mal varlığı olan 4 kişilik bir aileye bile ‘Yurttaş Parası’ ödenmesine karşı olduklarını yineledi. Söder, az kazanan insanlar için bunun yanlış bir sinyal olacağına işaret ederken, böyle bir uygulamanın çalışan insanları işlerini bırakıp ‘Yurttaş Parası’ ile geçinmeye yönlendireceğini ileri sürdü.