Uzun bir süredir kuruluş hazırlığı yapılan “Dersim Etnografya Müzesi” için Almanya'nın Bonn kentinde yaşayan Dersimli akademisyen Hıdır Çelik, yazılı bir açıklama yaptı.

Akademisyen Çelik tarafından yapılan açıklamada "Yaptığımız araştırmalar Avrupa’da en uygun ve kalıcı bir kurumsallaşmanın Müze çalışmasıyla sağlanabileceğini göstermektedir." ifadeleri dikkat çekti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Dersim, politik ve kültürel birikimiyle hemen her zaman bir tür “üniversite” şehri olmuştur. Her yaş grubundan insanlarının okumaya, anlamaya, tartışmaya, öğrenmeye meraklı olduğu bu şehir, sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyük ölçüde bu özelliğiyle bilinmektedir.

Bedelsiz devredilmişti: Eski konsolosluk binasında inşaat durduruldu Bedelsiz devredilmişti: Eski konsolosluk binasında inşaat durduruldu

Bunun yanısıra Türkiye genelinde de en çok göç veren bölge yine Dersim olmuştur. Günümüz Tunceli ilinin tamamı ve tarihi Dersim Coğrafyası‘ndan Almanya’ya göç edenlerin aile bireyleriyle birlikte sayısı 460 binin üzerindedir.

Yaklaşık on beş yıldan beri Türkiye’de başlayan Dersim’li akademisyenlerin bir araya gelme girişimi, biz Avrupa’da yaşayan ve çalışan akademisyenleri de kapsayarak, iş insanlarının ve kültür emekçilerinin katkılarıyla 2014 yılında akademik bir Vakfın kurulmasıyla sonuçlanmıştır.

 Avrupa’da ve Federal Almanya’da Dersim kökenli akademik bir potansiyele sahip olduğumuz gibi çok büyük bir oranda da kültür emekçileri ve iş insanı potansiyeline sahibiz.

Bu durum hem Türkiye’de hem de Türkiye dışında birçok alanda mevcut olan akademik birikimin yanısıra iş ve kültür dünyasını da kapsayan bir örgütlenmenin kalıcı bir kurumsallaşmaya yönelik arayışlarını da beraberinde getirmiştir.

Yaptığımız araştırmalar Avrupa’da en uygun ve kalıcı bir kurumsallaşmanın Müze çalışmasıyla sağlanabileceğini göstermektedir.

Bu bağlamda kamuoyuna bir grup girişimci (akademisyenler, kültür emekçileri, iş insanları) olarak Almanya’da, sürgünde ilk etapta dijital bir Etnografya ve Tarih Müzesi kurmak için çalışmalara başladığımızı duyuruyoruz."

MÜZE KURULMASI GİRİŞİMİNE TÜRKİYE'DEN VE ALMANYA'DAN DESTEK GELDİ

Müze girişimine Türkiye'den ve Almanya'dan çok sayıda kişiden destek geldi. İşte ilk imzacılar:

UCLA Enstitüsü Ermeni Soykırımı Araştırma Program Direktörü Taner Akçam, Prof.Dr. Mihran Dabag, İstanbul Orient Enstitüsü'nden Doç. Dr. Martin Greve, sanatçı Maviş Güneşer, İstanbul'dan Prof. Dr. Yüksel Örgün-Tutay, Doç. Dr. Dilek Kızıldağ-Soileau,  Köln'den Sosyolog Prof. Dr. Markus Ottersbach, Dersim'den Doç. Dr. Daimi Cengiz.

Öte yandan "Dersim Etnografya ve Tarih Müzesi" girişimini başlatanlar arasında ise, Pedagog Hasan Dursun, Tahsin Tekin, Sanat Tahrihçisi Dr. Sibel Akkulak- Dosch, Siyasal bilimci Mahir Tolatlı, Sevda Çağırtekin ve İsmail Yüceer ile Bilgisayar uzmanı Önder Yeşil bulunmaktadır.