Almanya'da havaalanlarındaki çalışan eksikliği nedeniyle, yaşanan kaosu azaltmak için Türkiye'den işçi arayışına gidilmesi ülkedeki gündemini koruyor.
Alman basını, havalimanında büyük bir personel açığı yaşandığını belirtirken, Türkiye'den beklenenden az işçi geldiğine dikkat çekti. Halen bazı havalimanlarının Türkiye'den işçi beklediği kaydedildi.
Almanya’da yer hizmetleri sağlayıcıları işverenler derneği başkanı Thomas Richter, “Önümüzdeki günlerde Türkiye’den 145, belki 150 çalışan yardıma gelecek” dedi. Bu kişilerin özellikle Nürnberg ve Münih havaalanlarında görevlendirileceğini duyurdu. Alman basınına yansıyan haberlere göre, toplam 7200 kişi havaalanı çalışanı olarak işe alınacaktı
Ancak Richter’in açıkladığı rakamlar, Almanya’nın beklentilerinin oldukça altında. 150 işçiyle çözümün ne kadar olabileceği sorusuna Richter, “Sonuçta, akut sorunları çözmek için bir fikirdi.” cevabını verdi.
Bild am Sonntag Gazetesi, bu gecikmenin nedenini Havaalanları Birliği ADV’nin Genel Müdürü Ralph Beisel’e sordu. Beisel, sorunun zaman alıcı ve kritik onay sürecinden kaynaklandığını açıklamıştı. Sadece özgeçmiş kontrolünün en az 6 hafta sürdüğü bildirilmişti. Ancak Richter, bu durumun da değiştiğini yazdı. “Birçok havalimanındaki durum, onay sürecini de hızlandırdı. Artık bu süreç iki haftaya kadar kısaldı.” dedi.
Türkiye’den gelecek işçilere saat ücreti olarak en az 15 Euro verilecek. Alman havaalanlarında güvenlik personeli, check-in personeli, yükleme personeli ve diğer yer hizmetleri personeli açıkları bulunuyor.
Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP'den oluşan üçlü trafik lambası kolaisyon hükümeti, 2 bine yakın havalimanı çalışanının Türkiye'den gelmesini sağlayacak planı 6 Temmuz’da onaylamıştı. Başlangıçta beklenen işçi sayısı 2 bin olduğuna vurgu yapılırken, bu sayısının günden güne düştüğü belirtildi. Richter buna neden olarak, Almanya’nın personel bulmaya başlamasını gösterdi. Bu yüzden Türkiye’de beklenen işçi sayısı 500 kişiye kadar düştü.
Haziran ayında özellikle corona virüsü yasaklarının ardından havalimanlarında çalışan sayısının azaltılması, bu yaz Avrupa genelinde büyük bir seyahat kaosuna neden oldu.