Almanya’da 309 örgüt ve inisiyatif yayınladıkları açık bir mektupla Başbakan Olaf Scholz ve eyalet başkanlarına iltica prosedürlerinin yurt dışına taşınmaması çağrısında bulundu.
Kamuoyuna açıklanan mektupta “Sığınma hakkı bir insan hakkıdır” ifadesine yer verilirken, sığınmacıların ülkeye kabulü ve toplumsal yaşama katılımlarının “bir görüş birliği oluşması ve siyasi irade sağlanması halinde mümkün olabileceğine” vurgu yapıldı.
Açık mektup, Scholz ile eyalet başbakanlarının yarın düzenleyecekleri ve göç ile sığınma konularının ele alınacağı Potsdam'daki zirve öncesinde kaleme alındı.
"Mültecilerin ırkçı saldırılara değil korunmaya ihtiyacı var!" denilen açıklamada;
"Şu anda dünya çapındaki mültecilerin dörtte üçü düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Sürdürülebilir bir toplum çeşitliliğe, açıklığa ve herkes için insan haklarına tutarlı bağlılığa ihtiyaç duyar. Şu anda dünya çapındaki mültecilerin dörtte üçü düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Mülteci korumasının transit ya da üçüncü ülkelere kaydırılması, ciddi insan hakları ihlallerine, yüksek maliyet ve çabaya ve bu ülkelere bağımlılığa yol açacak. Buna en iyi örneklerden biri Türkiye-AB Deklarasyonu sonucu Yunan adalarında yaşanan sefalettir." ifadeleri dikkat çekti.
Konunun gündeme geleceği İçişleri Bakanları Konferansı ise bugün gerçekleştirilecek. İmzacılar mektupta, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Scholz ile 16 eyaletin başbakanlarını 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde Almanya ve Avrupa’daki mültecilerin korunmasının üçüncü ülkelere devredilmesi fikrini tartışmaya açmakla suçladılar.