EĞİTİM

YÖS Yurt Dışındaki Gençlere Türkiye'deki Üniversite Kapılarını Açıyor

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ile yurt dışından öğrenci alacak Türkiye'deki üniversiteler sınavlarını mayıs ayından itibaren yapmaya başlayacaklar. 2010 yılında YÖS sınavında yapılan yeni düzenleme ile merkezi sınav sisteminin kalkmasının ardından her üniversite kendi sınavını yapıyor. Başvurular ise genellikle mart ayında ve üniversitelerin web sayfaları üzerinden yapılıyor. Öğrencilerin, üniversiteye göre değişen başvuru ve sınav tarihlerini ilgili üniversitenin web sayfasından takip etmesi gerekiyor. Son iki yıldır YÖS'e yabancı uyrukluların yanı sıra çifte vatandaşlar ve Türk vatandaşları da başvurabiliyor. YÖS sınavına başvurabilmek için 'liseyi yurtdışında bitirmiş olma' şartı var.

 

KONTENJANLAR ARTTI

Köln'de öğrencileri YÖS sınavına hazırlayan Global Academia adlı dershanenin yöneticisi Mahmut Şahin sınavın yurt dışındaki Türk gençleri için büyük bir şans olduğunu ifade etti. Mahmut Şahin şunları söyledi: “Merkezi sınav sisteminin kalkmasıyla Türkiye'deki üniversitelere YÖS ile alınan öğrenci sayısı 12 binden, 32 bine çıktı. Üniversiteler yurt dışından öğrenci almak için birbirleriyle yarışıyorlar. Öğrenciler tıp, hukuk, mühendislik gibi her bölümde okuyabilirler. Sınavda matematik ve mantık soruları soruluyor. Yaşadıkları ülkelerde üniversiteye gitme şansı bulamayan öğrenciler YÖS sınavını değerlendirmeliler. Çok dilli bu gençler Türkiye için de büyük şans. Türkiye bir üniversite ülkesi olma yolunda hızla ilerliyor."

 

Öğrenci Öznur Okay, “Tıp okuyup Türkiye'de özel hastanelerde çalışmak istiyorum. Türkiye'de tıp eğitimi daha ileride" dedi. Fatma Coşkun da, “Hukuk fakültesinde okumayı planlıyorum. Almanya'da çalıştığım için sadece sınavlara gidip geleceğim" diye konuştu
.