ALMANYA

Yeni yılda kötü haber: Airbus 15 bin kişiye çıkış verecek

Alman, Fransız ve İspanyol ortaklığı olan Airbus dünya genelinde 130 bin kişiyi çalıştırıyor. Airbus'tan yapılan açıklamada korona krizi nedeniyle 15 bin kişiye çıkış verileceği belirtildi.

Airbus Almanya şefi André Walter, Almanya genelinde ise gelecek Nisan ayından itibaren işten atılması planlanan 5 bin 100 kişi olduğuna yer verdi. İşten çıkarılması planlananların 3 bin 200'ünün kuzey Almanya'daki işletmelerden olacağını belirtti.

AIRBUS ALMANYA ŞEFİ: GÖKYÜZÜNE BAKIN, UÇAN UÇAK YOK

André Walter'in açıklamasına göre korona krizi nedeniyle birçok uçak yerde beklerken, bu krizin Airbus ve sivil havacılık endüstrisi için dünyanın üçüncü büyük lokasyonu olan Hamburg'da da olumsuz sonuçları olabilir. Airbus, krizi aşamazsa uzun süredir konuşulan işten çıkarmalara Nisan ayında başlayabilir.

Almanya Airbus Sivil Uçaklar Bölüm Başkanı André Walter, 2021 için umutsuz görünüyor. ''İnsanları aşılamanın yanı sıra, örneğin turistlerin karantina olmadan hızlı testlerle seyahat etmesi ve varış noktasında tatile gitmesi, uçmanın geleceği için çok önemli'' diyen Walter, ''Önümüzdeki yıl sektör için kesinlikle zor olacak ancak 2022'nin başından itibaren duruma daha olumlu bakabilmeyi umuyorum'' diye konuştu. Walter, ''Bu hiç hayal etmediğimiz bir kriz. Tek yapmanız gereken gökyüzüne bakmak. Uçan uçak yok. Elbette bunun müşterilerimiz ve sonunda işimiz üzerinde büyük bir etkisi var, çünkü havayollarının yerde makineleri varsa, yeni uçakları kabul etme istekleri de düşük olur. Buna göre, üretim kapasitemizi hızla yaklaşık yüzde 40 oranında azalttık. A320 ailesinin dünya çapında 60 uçağı yerine sadece 40 uçağı Airbus fabrikalarından çıktı'' dedi.

Walter, ''Her üreticinin havacılık otoritesinden onay alması gerekir ve bunu almak zaman alır. Bu nedenle Airbus için, çoğunlukla oldukça uzmanlaşmış tedarikçi firmaların iflas etmemesi önemlidir. Bu nedenle tedarikçilerimizle yakın temas halinde değerlendirme süreçleri oluşturduk. Ayrıca, Federal hükümet ve eyaletlerden finansman sağlamak için Alman Havacılık ve Uzay Endüstrisi Federal Birliği ile bir girişim başlatıldı'' diye konuştu. Walter, IG Metall'in özellikle büyük üreticilerin stajyer sayısını azaltmak ve böylece sektörün geleceğini tehlikeye atmak istedikleri yönündeki eleştirisini de reddederek, ''Bu yıl bir eğitim sözleşmesini feshetmedik. Airbus, mevcut yüzde beşe benzer bir eğitim oranı hedeflemeye devam ediyor'' dedi.