İstanbul'dan 5 arkadaşı ile birlikte Kastamonu'ya gelerek dünyanın ikinci büyük kanyonu Valla Kanyonu'na giren ancak, akıntıya kapılarak kayıplara karışan Anıl Bakar'a henüz ulaşılamadı. 15 yıllık profesyonel dağcı olan ve Valla Kanyonu’nda yakalandığı girdaptan dolayı akıntıya kapılıp boğularak hayatını kaybettiği sanılan bekar olan 35 yaşındaki Anıl Bakar için arama kurtarma ekiplerince dün gece hava şartlarından dolayı çalışmalara ara verilirken, bu sabah aramalara yeniden başlandı.

Türkiye Dağcılık Fedarasyonu'nda yıllarca görev yapan Anıl Bakar'ın son olarak Sakarya'nın Serdivan İlçesi'nde dağ sporları kulübunü kurduğu ve amatör dağcılara yardımcı olduğu belirtildi. Kanyonda bulunan beraberindeki 5 arkadaşı kurtarılan Anıl Bakar'ın bekar olduğu ve Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi'ne dışarıdan hizmet veren firmada çalıştığı bildirildi.

Valla Kanyonu’nda Cumartesi günü saat 17.00 sıralarında kaybolan 6 dağcıdan 5’i Pazartesi günü jandarma Arama Kurtarma Ekipleri tarafından kurtarılırken, Anıl Bakar’a ulaşılamadı. Ekipler, hava şartları nedeniyle dün  saat 21.00 sıralarında ara verdiği arama kurtarma çalışmalarına bugün saat 06.00'dan itibaren yeniden başladı. Ancak, dağcı Bakar'a henüz ulaşamadı.

Valla Kanyonu'nda kurtarıldıktan sonra önce Azdavay Devlet Hastanesi'ne, ilk tedavilerinden sonra Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılan dağcılardan Yalçın Akbulut, Füsun Sönmez, Ahmet Yarlıgan, Necla Tatlı ve Bayram Sönmez, yapılan tedavilerinden sonra taburcu edildi. Hastanede tedavi gördüğü sırada DHA muhabirene bilgi veren dağcılardan Ahmet Yarlıgan arkadaşları ve kendisinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

AYAĞI KAYIP SUYA DÜŞMÜŞ, YUKARI ÇEKİLEMEDİ

Pınarbaş Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Yılmaz, dün akşam karanlık ve hava muhalefeti nedeniyle arama kurtarma çalışmalarına ara verildiğini belirtti. Yılmaz, şöyle dedi:

"Bu sabah erken saatlerde arama çalışmaları yeniden başladı. Çalışmalar aralıksız sürmesine rağmen, çok sarp alan olduğu için kayıp dağcı bulunamıyor. Anıl Bakar’ın ailesi buraya gelmedi. Pınarbaşı halkı, olayın başından sonuna kadar elinden gelen desteği verdi. Vatandaşlarımız sadece 'Bayramda keşke kanyona girilmeseydi' diye söylemlerde bulundu. Bu gruptan önce kanyona giren 5 kişilik bir grup sıkıntı olmadan Cide’den çıkmış. Kayıp grup, rehberle hiç girmedikleri için by- pass yapılan bir bölgeyi iple geçmeye çalışmışlar. Oradan geçen guruplara sorduğumuzda, 100 metrelik olayın gerçekleştiği kısmı by-pass yapıp öyle geçtikleri bilgisini aldık. Bu 100 metre çok kaygan ve suyun çok seri aktığı bir kısım olduğu için tehlike arzettiğinden by-pass geçiliyormuş. Bu grup iple geçmeye kalktığı için ayağı kaymış ve suyun içine düşmüş, yukarı çekememişler."

ÇAYLAR BİRLEŞİP, KANYONDAKİ DAR ALANDA KUVVETLİ AKIYOR

Olayın olduğu bölgede Devrekani, Pınarbaşı ve Kanlı çaylarının bu bölgeye katılması sonucu suyun çok kuvvetli oluştuğunu belirten Başkan Yılmaz, "Bu sular dar alanda geçtiğinde çok seri bir şekilde akıyor. Bölgede kaybolan vatandaşımızın başlangıç yeri belli, ancak bölgede göletler, cadı kazanları, yeraltı mağaraları bulunan bir yer olduğundan bulma ihtimalinin zor olduğu belirtiliyor" diye konuştu.



Emrah PALABIYIKOĞLU/PINARBAŞI(Kastamonu),