Karar önerisi 350 Alman askerinin daha Litvanya'ya konuşlandırılmasını, Ukrayna'ya daha fazla silah yardımını ve Alman Ordusunun modernizasyonu için 100 Milyar Euro'luk fon ayrılmasını içeriyordu.

Ukrayna halkıyla tam dayanışma

Sol Parti'nin Federal Meclis'in Pazar günkü özel oturumunda, SPD, Yeşiller ve FDP koalisyonu ile CDU/CSU'nun birlikte sunduğu bir karar önerisini reddetmesi parti içerisinden eleştiri seslerinin yükselmesine neden olurken, aynı oturumda Sol Parti; "Ukrayna halkıyla tam dayanışma", ''Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in acımasız ve saldırgan" olarak tanımlandığı kendi önerisini getirmişti. Öte yandan Sol Parti, izolasyonların ve ekonomik baskının Rus devlet yönetimi yerine Rus vatandaşlarını olumsuz etkilediğine vurgu yaparak, Rus oligarklara ve savaş vurguncularını hedef alacak ekonomik yaptırımları savunmuştu.

Almanya'da 25 binden fazla kişi ırkçı parti AfD'ye karşı yürüdü Almanya'da 25 binden fazla kişi ırkçı parti AfD'ye karşı yürüdü

Sol Parti'de huzursuzluk var

Pazar günkü özel oturumda verilen red kararının ardından bazı Sol Parti milletvekillerinin Ukrayna politikasına ilişkin hükümet grupları ve CDU/CSU tarafından yapılan oylamaya ilişkin açıklamaları parti içerisinde huzursuzluk yaratıyor. Bunun üzerine Federal Parlamento milletvekillerinden Sahra Wagenknecht, Sevim Dağdelen, Sören Pellmann, Andrej Hunko, Zaklin Nastic, Klaus Ernst ve Christian Leye tarafından imzalanan bildiride, Rusya'nın yanı sıra Ukrayna'daki savaşa fiilen silah teslimatlarının yapılması ve Rus halkını etkileyen yaptırımlara katılan federal hükümet eleştirildi. İmzalanan metinde; ''Mevcut tüm diplomatik araçlar, Rus hükümetini kendi imzaladığı ve bu nedenle onları yerine getirmeyi taahhüt ettiği uluslararası anlaşmalara, düzenlemelere ve uluslararası bağlayıcı anlaşmalara tekrar uymasını sağlamak için kullanılmalıdır.'' denildi.

Gysi; NATO hata yapmadı

Eski meclis grup lideri ve Sol Parti'nin karizmatik ismi Gregor Gysi ise, saldırıya uğrayan ülkelerin meşru müdafaa hakkına atıfta bulundu ancak Almanya'nın silah teslimatları konusunda çok daha temkinli olması gerektiğini ve hatta Ukrayna'ya silah ihracatını tamamen durdurması gerektiğini söyleyerek; ''Çünkü Almanya'nın özel bir tarihi var.'' ifadelerini kullandı. İmzalanan bildiriyi de eleştiren Gysi, "Açıklamanızla ilgili beni dehşete düşüren şeyler var. Açıklamanızda savaş, ölüler, yaralılar ve ıstıraplarla ilgili tam bir duygu eksikliği var." dedi. Sahra Wagenknecht ve grubunun, Ukrayna'daki savaşla bağlantılı olarak NATO'nun doğuya doğru genişlemesini eleştirmesine de değinen Gysi, Wagenknecht ve çevresindeki grubu eski ideolojilerini kurtarmaya çalışmakla suçlayarak, ''NATO kötüdür, ABD kötüdür, federal hükümet kötüdür ve bu sizin için sondur. NATO, Rusya'nın savaşını haklı çıkaracak tek bir hata yapmadı.'' ifadelerini kullandı.