DÜNYA

Tutuklu IŞİD’liler Rojava'da yargılanacak

IŞİD'in Suriye'de yenilgiye uğratılması sırasında SDG'nin yakaladığı binlerce militanın akıbetine ilişkin tartışmada çarpıcı bir gelişme yaşandı. Yabancı savaşçıların ülkeleri iade çağrılarını reddedince, özerk yönetim bu kişileri yargılama kararı aldı.

Rojava Özerk Yönetimi, kontrolleri altındaki cezaevlerinde bulunan IŞİD’lileri yargılama kararı aldıklarını açıkladı ancak IŞİD’lilerin uluslararası bir mahkemelerde yargılanması gerektiğine dair çağrısını yineledi.

Özerk Yönetim, IŞİD'lilerle ilgili alınan karara ilişkin yaptığı açıklamada, IŞİD mensuplarının mahkeme önüne çıkarılacağını bildirdi.

Özerk Yönetim’den yapılan açıklamada, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Rojava’da tüm dünyanın gözleri önünde IŞİD'e karşı savaştığı belirtilerek, “IŞİD çok büyük suçlar işledi ve katliamlar yaptı. Bunların bazıları savaş suçları düzeyine ulaştı ve binlerce kayba neden oldu" denildi.

Özerk Yönetim, IŞİD’lileri açık ve adil mahkemelerin önüne çıkaracaklarını, uluslararası ve yerel yasalara göre yargılayacaklarını bildirdi.

Özerk Yönetim ayrıca, IŞİD üyelerinin yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulmasını talep etti ve bunun için Birleşmiş Milletler ile uluslararası kuruluşlara yardım çağrısında bulundu.

IŞİD'lilerin 60'tan fazla ülkeden Suriye ve Rojava’ya girdiğini belirten Özerk Yönetim, "DSG, Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle IŞİD’e karşı mücadele etti ve bu mücadelede 15 bin şehidimiz, 25 bin de yaralımız oldu” ifadeleri yer aldı.

Aynı bağlamda, IŞİD’in Suriye’deki son kalesi Bahoz'da 10 binden fazla IŞİD'linin yakalandığı, bunların 10 binden fazlasının Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolündeki cezaevlerinde olduğu, bölgede onbinlerce IŞİD’li aile üyesinin de bulunduğunu belirtildi.

Özerk Yönetim, uluslararası toplumun IŞİD'e karşı özel bir mahkeme kurmadığını, devletlerin IŞİD üyelerini kabul etmediğini yineledi.

ANHA’da yer alan açıklamada özetle şöyle denildi:

“Mevcut durumun sürdürülmesi söz konusu olamaz. Suçluların adalet önüne çıkarılmaması uluslararası hukuka ve yasalara aykırıdır, bu şekilde kalmaları bölge güvenliği üzerindeki tehlikeyi artırmaktadır. Bu nedenle uluslararası toplum, Özerk Yönetim’in devletlere yurttaşlarını teslim almaları, haklarını yerine getirmeleri, mağdurlara adalet sağlamaları ve toplumsal adaletin sağlanması yönündeki çağrılarını görmezden geliyor.

Bu nedenle Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, yabancı IŞİD çetelerini açık, adil mahkemelerin önünde yargılamaya başlıyor. Bu, teröre özgü uluslararası ve yerel yasalara, mağdurların ve ailelerinin haklarının korunmasına uygun yapılmaktadır. Bu, Özerk Yönetim’in uluslararası bir mahkeme kurulması ve IŞİD çetelerinin terör davasına özgü uluslararası yöntemlere göre yargılamanın önemi konusundaki görüşünden vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Uluslararası bir mahkemenin kurulması için uluslararası topluma yaptığımız çağrılarda ısrarcıyız.”