Süheyla KAPLAN
Duhok Valisi Tatar ile 'valilik makamında' biraraya gelen Taş bölgesel sorunlar ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.
Tatar'ın‚ Barış Heyeti'nde yer alan kişilerin havalimanında yaşadıkları olumsuz durumdan dolayı rahatsızlık duyduğunu aktaran Taş 'Bütün bu yaşananlardan dolayı Duhok Valisi benden ve heyette yer alan diğer siyasetçi, gazeteci ve aktivistlerden özür diledi' dedi.
İkili görüşmede bölgesel sıkıntıların sona ermesi konusunda hemfikir olduklarını ifade eden Taş konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bölgede savaşın sürmesi değil, bölgeye barışın gelmesi konusunda hemfikir olduğumuzı beyan ettik. Kürtler birbirlerine karşı değil, birbirlerine destek olmalıdır. Türkiye'de Dolmabahçe görüşmeleri daha önce hepimizi umutlandırmıştı. Ancak o umudun devamı gelmedi. Türkiye otoriter bir rejime sürükleniyor. Seçilmiş siyasetçilerin çoğu cezaevlerinde. Bu durum ise Kürtler açısından büyük bir sorun teşkil etmektedir.'
Vali Tatar'ın ise herhangi bir iç tehdit olduğu takdirde, kendilerinin de meşru müdafaa hakları doğduğu yönünde görüş bildirdiğini aktaran Taş, bölgesel barışın bir an önce sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
Bugün planlanan ( 14 Haziran) basın toplantısının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinden artık emin olmadığını da sözlerine ekleyen Taş, "Çok sayıda parlamenter arkadaşımız, sivil toplum üyelerinin bölgeye girişi engellendi. Ya da bir kısım delegasyon ülkelerine havalimanlarından geri gönderildi. Bu durumun barışa ne gibi katkısı olabilir ki? Tamamıyle barış elçileri olarak diplomasi nezdinde silahların durması konusunda katkı sağlamak amacıyla buraya gelip, basın açıklaması yapmayı planlamıştık‘' dedi.
ALMAN POLİSİ KİMLERDEN BİLGİ ALDI
Hamburg Sol Parti eyalet Milletvekil Cansu Özdemir'in de aralarında bulunduğu delegasyonun Düsseldorf Havalimanı'nda alı konulup, uçuşlarına yasak getirilmesine de sert tepki gösteren Taş 'Alman polisi kimlerden ne bilgi aldı? Bütün bunlar aydınlatılmalıdır. Seyahat özgürlüğü temel anayasal bir haktır. Bu konuda federal hükümetten bir açıklama bekliyoruz. Umarım temel hakların güvence altına alındığı Almanya'da bundan böyle buna benzer tutumlar bir daha yaşanmaz' şeklinde görüş bildirdi.
Öte yandan Sol Parti Federal Yönetim Kurulu, Merkel hükümetinden olayın ayrıntılı biçimde açıklanmasını istedi. Sol Parti’nin yöneticilerin Jörg Schindler ise polisin siyasetçilerin işini yapmasını engellediğini belirterek Berlin yönetimine sert eleştiriler yöneltti.
İki meclis üyelerinin engellenmesine ilişkin kısa bir açıklama yapan Sosyal Demokrat Partisi (SPD)’li Hamburg Eyalet Meclisi Başkanı Carola Veit, olayın ayrıntılı bir şekilde araştırılmasını istedi. Bu arada Almanya’nın önde gelen gazeteci sendikalarından Verdi de Erbil’e ulaşan üç üyelerinin engellendiğini ve bu durumun yasalara aykırı olduğunu bildirdi.
Polisten ve Alman hükümetinden konuya ilişkin bir açıklama yapılmazken Kuzey Alman Radyo Televizyon Kurumu'nun (NDR) haberine göre, Fedaral Polis Teşkilatı söz konusu grubu, "Almanya'nın yurt dışındaki imajına zarar verebilecek bir grup" olarak değerlendirdi. Twitter'de ise güvenlik güçlerinin tutumunda Türkiye-Almanya ilişkilerinin etkili olduğu iddiaları gündeme geldi.