Merkezi Wolfsburg’da bulunan otomotiv sanayi devi Volkswagen Grubu’nun (VW) Almanya’da 3 tesisini kapatarak on binlerce kişiye çıkış vereceği açıklandı.

VW yönetiminin planına göre, şirketin Osnabrück ve Saksonya’daki iki tesisinin kapatacağı öğrenildi. Volkswagen Grubu'nun 6’sı Aşağı Saksonya’da, 3’ü Saksonya’da ve biri de Hessen’de olmak üzere Almanya’da 10 işletmesi bulunuyor.

On binlerce VW çalışanının çıkışının gündemde olduğu Almanya'da, şirket yönetimi ile işçi temsilcileri arasındaki gerçekleşen görüşmelerde sert tartışmalar gündeme damgasını vurdu.

Volkswagen Grubu’nun merkezi Wolfsburg’daki çalışanlar toplantısında, VW İş Konseyi Başkanı Daniela Cavallo’nun yönetimi sert şekilde eleştirmesiyle doruğa ulaştı.

Frankfurtter Allgemeine Zeitung'un (FAZ) haberine göre, Cavallo, yöneticilerin kendilerini ileriye dönük planlarla ilgili olarak bilgilendirdiklerini belirtirken, bu gelişmelerden Almanya genelinde 120 bin VW çalışanın etkileneceğini söyledi.

CAVALLO, ÇALIŞANLARI VW YÖNETİMİNİN PLANINA KARŞI DİRENİŞE ÇAĞIRDI

VW İş Konseyi Başkanı Cavallo, yönetimin Almanya’da küçülmeye gitme niyetinde olduğunu ve fabrikaların bulunduğu bölgeleri "kurutmaya" çalıştığını iddia ederek, bu planlara karşı direniş göstereceklerini açıkladı.

Yeni bir toplu iş sözleşmesi üzerinde yapılacak müzakerelerin bir sonraki turundan iki gün önce, 49 yaşındaki sendikacı Cavallo, yönetimin çalışanlarla ilgili sunduğu tehditleri kamuoyuna açıkladı. İşyeri İşçi Temsilcisi Başkanı'na göre, VW yönetimi on binlerce çalışanın işine son vermeyi, Almanya’daki en az üç fabrikayı kapatmayı ve maaşlarda ciddi kesintiler yapmayı planlıyor.

Cavallo, çalışanlar adına bir direniş başlatacaklarını belirtirken, "Yönetim, burada her an her şeyin kontrolden çıkma riskini göze alıyor," diyerek durumu sert bir dille eleştirdi. "Bu, çalışanların varlıklarını koruma adına yapması gerekenleri yapacağı anlamına geliyor," diye ekledi.

Çarşamba günü, VW Grubu ve sendika temsilcileri Wolfsburg’da yeni toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için yeniden bir araya gelecek. Toplu iş sözleşmesi hukukunda “barış yükümlülüğü” olarak adlandırılan ve grevlerin yapılmasını engelleyen dönem Kasım sonunda sona eriyor. 1 Aralık'tan itibaren VW’de uyarı grevleri mümkün hale gelecek.

Habeck'ten Volkwagen'e çağrı: “20 bin Euro’ya elektrikli araba üretin" Habeck'ten Volkwagen'e çağrı: “20 bin Euro’ya elektrikli araba üretin"

İŞYERİ İŞÇİ TEMSİLCİLİĞİ: PLANLAR BEKLENENDEN DAHA SERT 

Cavallo, VW Yönetim Kurulu Başkanı Oliver Blume’un, Eylül ayı başında maliyetleri önemli ölçüde düşürme kararı aldıktan sonra haftalarca bir ilerleme kaydedilmediğini sert bir dille eleştirerek, "Yönetim burada çalışanları ateşe verdi ve ardından ortadan kayboldu," dedi. Bu durumu "utanç verici" olarak nitelendirdi.

VW yönetimi, sekiz hafta önce talep düşüşü ve artan rekabet karşısında maliyetleri keskin şekilde azaltmak istediklerini açıklamıştı. O zamandan beri, yönetim ve iş konseyi, krizden çıkış yolu konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Personel Yönetimi Sorumlusu Gunnar Kilian, bir açıklama yaparak, "Gerçek şu ki durum ciddi ve müzakere ortaklarının sorumluluğu büyük," dedi. "Rekabet gücümüzü yeniden kazanmak için kapsamlı önlemler olmaksızın, geleceğe yönelik büyük yatırımları karşılayamayacağız," diye ekledi. Ancak Kilian, Cavallo'nun belirttiği fabrika kapanışları, maaş kesintileri ve işten çıkarmalar konusundaki planlar hakkında somut bir bilgi vermedi. Bunun yerine, VW Grubu’nun, bu tartışmayı ilk olarak müzakere ortaklarıyla iç çevrede yapma ilkesine bağlı kalacaklarını vurguladı. Şirket, Çarşamba günü yapılacak toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde “işçilik maliyetlerini azaltmaya yönelik somut öneriler” sunacaklarını duyurdu.

MAAŞLARIN YÜZDE 10 AZALTILMASI PLANLANIYOR 

İş Konseyi’ne göre, yönetimin planları kamuoyuna duyurulandan çok daha ileri gidiyor. Bazı fabrikaların kapatılmasının ardından, diğer tesislerin de küçülmesi hedefleniyor; bu kapsamda “ürünler, üretim miktarları, vardiyalar ve montaj hatları” azalacak. Müzakerelerde ayrıca, tüm departmanlar ve hiyerarşi seviyelerinde maaşların yüzde 10 oranında azaltılması ve 2025 ve 2026 yıllarında ücret artışı olmaması yani "sıfır zam" hedefleniyor. İş Konseyi, enflasyon ve toplu iş sözleşmesi ek ödemelerinin kalkmasıyla birlikte, ortalama bir üretim çalışanının yaklaşık yüzde 18 oranında gelir kaybı yaşayacağını öne sürdü. Buna karşın, iş konseyi yüzde 7 oranında bir maaş artışı talep ediyor. Tasarruf tartışması, VW çalışanlarının metal ve elektronik endüstrisinin genel toplu iş sözleşmesine kıyasla sahip oldukları ayrıcalıkları gündeme getiriyor. Yönetim, VW’nin artık bu ayrıcalıkları sürdüremeyeceği görüşünde.