ABD'nin New York eyaletinde bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Salman Rüşdi'nin solunum cihazından çıkarıldığı açıklandı.

Deprem vizesi ile Almanya'ya gelen 10 bin kişi iltica etti Deprem vizesi ile Almanya'ya gelen 10 bin kişi iltica etti

Temsilcisi Andrew Wylie, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada 75 yaşındaki Rüşdi'nin konuşmaya başladığını söyledi.

Wylie dün, Hindistan doğumlu Britanyalı yazarın bir gözünü kaybetme riskinin bulunduğunu, bir kolundaki sinirlerin ve karaciğerinin hasar aldığını açıklamıştı.

Şeytan Ayetleri kitabını 1988 yılında yayımladıktan sonra İran'da dönemin dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin ölüm fetvası verdiği, yıllarca ölüm tehditleri alan ve saklanmak zorunda kalan Ruşdi, cuma günü New York'ta bir etkinlikte aniden sahneye çıkan bir kişi tarafından boynundan ve karın bölgesinden bıçaklanmıştı.

Olay yerinde tutuklanan 24 yaşındaki saldırgan Hadi Matar ise mahkemeye çıkarıldı. Saldırgana mahkeme tarafından atanan avukat Nathaniel Barone, Matar'ın hakkındaki suçlamayı reddettiğini açıkladı. Barone, "Erken bir aşamadayız ve dürüst olmam gerekirse, bu tür vakalarda açık fikirli davranmak gerektiğini hatırlamak önemli. Her şeye bakılması gerekiyor. Bir şeyin, neden yaşandığını düşündüğünüz sebepten yaşandığını öylesine varsayamazsınız" dedi.

İRAN'LA RESMİ BAĞLANTI BULUNAMADI

Amerikan polisi, soruşturmanın gidişatı ve zanlı hakkında henüz ayrıntı açıklamış değil. NBC New York'un haberine göre, Matar'ın sosyal medya hesaplarında yapılan ilk incelemede, Şii aşırılıkçılığa ve İran Devrim Muhafızları'na sempati duyduğu belirlendi. Ancak haberde, polisin bu yönde herhangi bir resmi bağlantı tespit etmediği de vurgulandı.

SAVCILIK: 10 KEZ BIÇAKLANDI

Matar'ın Lübnanlı göçmen bir ailenin çocuğu olarak Kaliforniya'da doğduğu ve kısa süre önce New Jersey'ye taşındığı belirtiliyor. Üzerinden sahte bir ehliyet çıkan zanlının, saldırı sırasında Rüşdi ile konuşmadığı aktarıldı.

New York Times gazetesi ise savcılığın, Rüşdi'nin 10 kez bıçaklandığını söylediğini yazdı.

Mumbai'den Müslüman bir Keşmirli ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve sonrasında İngiltere'ye taşınan Salman Ruşdi, Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle Müslüman dünyanın bir kesiminin tepkisini çekmişti. Kitap, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde yasaklanmıştı.

İran'da dönemin dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni, Ruşdi hakkında ölüm fetvası vermişti. Kitabı Japoncaya tercüme eden çevirmen, Hitoşi Igaraşi, 1991 yılında bıçaklanarak öldürülmüştü.