Süheyla KAPLAN

Hamburg Alevi Derneği ile 'Migrakult' adlı dernek tarafından Cem Evi'nde düzenlenen ortak etkinlikte Hasan Hüseyin Korkmazgil'in yaşamıyla sanatı arasında güçlü bir bağ olduğu ifade edildi.

Anma etkinliğinde İsmail Kaplan şair Korkmazgil'in 1980'li yılında Almanya'ya geldiğini ve kendisini tanıma fırsatı bulduğunu hatırlatarak konun mücadele ve direniş insanı olduğunu söyledi.

Kaplan 'Korkmazgil'in yaşamıyla sanatı arasında güçlü bir bağı vardı. Hasan Hüseyin yalnızca şiirlerinde mutluluğu, barışı, emeğin hakkını, insanlığın kurtuluşunu yazmamış aynı zamanda böyle bir ülke öyle bir dünya için mücadele etmiştir.' dedi. 

Anma etkinliği Türkiye'de depremde hayatlarını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı. 'Migrakult' derneği adına Oya Pervin, Hasan Hüseyin Korkmazgil'in yaşamı hakkında bilgi verdi. 

Hasan Hüseyin'in ilk şiiri Ağustos'u Onur Post okudu. Hasan Hüseyin'in eserlerini ve şiirlerinin konularını Nur Ilıcak ile Sema Karakaya anlattı. 

Korkmazgil'in 'Bak şu bebelerin güzelliği ' ile 'Acılara tutunmak' adı şiirlerinden bestelenen şarkıları ise Cemalettin Zeyrek ve Nur Deniz Kaplan birlikte seslendirdi. 

Etkinlikte ayrıca Korkmazgil'in 'Kadınlar' adlı şiirini Okan Ölmez, 'Kerbela Uzak değil' adlı şiirini ise Hüseyin Ertuğrul okudu. 

Koro Seda ve Yankı'nın seslendirdikleri 'Turnalar sevdiğim oy' ile büyük ozan Nazım Hikmet'in 'Güzel Günler Göreceğiz' adlı şiirlerinden bestelenen şarkı yoğun ilgi gördü. 

HDB Berlin Başkanı Ahmet İyidirli: "Cumhuriyet'i yaşatacağız" HDB Berlin Başkanı Ahmet İyidirli: "Cumhuriyet'i yaşatacağız"

Öte yandan Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Cengiz Orhan da, depremzedelere yönelik bağış kampanyalarının devam ettiğini ve depremzedelere sonuna kadar yardım götürme hususunda çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi. 

Hasan Hüseyin Korkmazgil: 

1927 yılında Sivas Gürün’de doğan, Adana Erkek Lisesi ve Ankara Gazi Enstitüsü’nü bitirip Göksun’da öğretmenliğe başlayan Korkmazgil, müzik dersinde öğrencilerine Elazığ yöresinin “Al Almayı Daldan Al” türküsünü öğreterek komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle görevden uzaklaştırılmıştı.Siyasi eylemleri gerekçesiyle öğretmenlikten atılan, tutuklanan ve bir süre Ulucanlar Cezaevi'nde yatan Hasan Hüseyin Korkmazgil, hayatı boyunca şairliğinin yanı sıra arzuhalcilik, tabela ve portre ressamlığı, inşaat işçiliği de yaptı.1960’ta Ankara’ya gelerek “Akis” dergisinde çalışmaya başladı. Hüseyin Korkmazgil adıyla dergilerde gülmece (mizah) öyküleri yayımladı. 1968-1970 yıllarında “Forum” dergisini, 1972-1973 yıllarında “Toplum” dergisini yönetti. 1973’te Almanya’ya, 1974’te Irak’a gidip geldi. 1960 sonrasında yayımlamaya başladığı şiirleri, yazıları, kitapları için, aklanmayla sonuçlanan pek çok dava açıldı. 1964 Yeditepe Şiir Armağanı’nı, 1970 TRT Sanat Ödülleri Yarışması Başarı Ödülü’nü, 1981 Toprak Şiir Ödülü’nü, 1981 Nevzat Üstün Şiir Ödülü’nü kazandı. 26 Şubat 1984’te Ankara’da öldü.