Almanya ve Avrupa Birliği ile „AB’ye Türkiye üzerinden giden göçmenlerin geri kabulüne ilişkin anlaşma“ imzalayan Türkiye, bu işten en zararlı çıkan ülke oldu.

2016’da başlayan anlaşma gereği 9 milyar Euro alan ve bunun karşılığında hem Suriyeli, Afgan, Kuzey Iraklı, Afrikalı göçmenleri ülkesinde tutan, hem de Avrupa’nın istemediklerini geri alan Türkiye, göçmenlerin en yoğun yaşadığı ülkelerden biri durumuna geldi. Nitelikli Türkiye kökenliler ve diğer göçmenler ise Almanya- AB tarafından seçilip alınıyor.

8,2 milyonluk hırsızlık davasında Yasemin G.'ye 6 yıl 9 ay hapis cezası 8,2 milyonluk hırsızlık davasında Yasemin G.'ye 6 yıl 9 ay hapis cezası

DOKUZ AYDA 2285 DOKTOR TÜRKİYE'Yİ TERK ETTİ

 Eylül 2023’te başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri ile çeşitli bir kaç ülkeye giden doktor sayısı, Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre 10 bini çoktan aştı.

Türk Tabipler Birliği’nin verilerine göre sadece bu yılın ilk 9 ayında 2285 Türkiye kökenli doktor gitti. Eylül ayında tüm zamanların rekoru kırıldı ve 321  doktor Türkiye'den Almanya yolunu tuttu. Şu anda Almanya’daki kliniklerin neredeyse tamamında Türkiye kökenli doktorlar görev yapıyor ve bunların yaklaşık yüzde 40’ı da uzman.

TÜRKİYE HANGİ UZMANLARI KAYBETTİ?

Türkiye’den başta beyin ve sinir cerrahisi, göğüs hastalıkları, adli tıp, iç hastalıkları, diyabetoloji, kadın hastalıkları, nöroloji, fizyoloji, tıbbi biyokimya, tıbbı pataloji uzmanları ile pratisyen hekimleri alan Almanya, karşılığında „işsiz, mesleği olmayan ve bir niteliği olmayan“ Suriyeli’leri Türkiye’ye gönderiyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Scholz’un „hızlandırılması“ için anlaştığı Geri Kabul Anlaşması şu şekilde yürüyor:

TÜRKİYE’DEN GELENE İNCELEME: Türkiye’den yola çıkıp Balkan rotası ya da başka bir bölgeden AB’ye ve özelde de Almanya’ya girenler önce inceleniyor. İlk olarak hangi ülkeye giriş yaptıkları belirleniyor. Parmak izi ve ilk girdiği ülkedeki kayıtlar inceleniyor.

GELEN KİŞİ TÜRK VATANDAŞI İSE: Gelen kişi Türk vatandaşı ise yüzde 87 oranında ilticası reddediliyor ve Türkiye’ye gönderilmek üzere, ilk girdiği AB üyesi ülkeye yollanıyor. Oradan da, Geri Kabul Anlaşması gereği Türkiye’ye iade ediliyor. Türkiye'den gelenlerin sadece yüzde 13’ünün ilticası kabul ediliyor.

EĞİTİMLİ OLANLAR NASIL GİDİYOR?: Eğitimli ya da bir alanda uzman olan Türkiye kökenliler, kaçak olarak gidip iltica etmiyor... Onlar, Alman ya da Avrupalı şirketlerden iş anlaşmaları ile vize (D-vizesi) alarak Almanya’ya geliyor. Bunlar siyasi, dini vb. nedenlerden dolayı Türkiye'den kaçanlar gibi yollara düşmüyor, iltica amaçları da yok ve yasal oturum alıyorlar. Bu nedenle Almanya, doktor, mühendis ve diğer alanlarda uzman olan bu kişileri seçerek almış oluyor.

MESLEK VE NİTELİĞE BAKILIYOR: Türkiye çıkışlı Suriyeli, Afgan ya da başka ülkeden gelen bir kaçak göçmen ise, Almanya’daki „İlk Kabul Merkezleri“ne alınıp eğitimine ve uzmanlığına bakılıyor. Kişi, nitelikli bir personel ve Almanya’nın işine yarayabilecek biri ise, ülkede tutuluyor. Değilse, Türkiye’ye gönderiliyor.

GÖNDERİLENİN YERİNE BİRİ SEÇİLİYOR: Türkiye’ye iade edilen niteliksiz göçmen yerine Türkiye’den yine aynı kökenden (örneğin Suriyeli), nitelikli, tercihen dil bilen ve uzman bir kişi seçilip alınıyor. Böylece, nitelikli göçmenler Avrupa’ya götürülüyor. Niteliksiz büyük çoğunluk ise Türkiye’de bırakılıyor.