Fulya Omaç / Çeşme
ÖSYM'yi milyonların sesini dinlemeye, sınav soru ve cevaplarının açıklanmaması hatasından acilen dönmeye davet etmek için düzenlenecek imza kampanyasının duyurusu için, parti ilçe binasında CHP Çeşme Kadın Kolları’nın düzenlediği basın toplantısına, Gençlik Kolları İlçe Başkanı Hakan Aktaş, bazı CHP’li belediye meclis üyeleri ve partililer katıldı. İlçe Kadın Kolları Başkanı ve aynı zamanda Çeşme Belediyesi Meclis üyesi olan Banu Ayhan yaptığı açıklamada, imza kampanyasını 23 Nisan günü Çeşme Haralambos Kilisesi önünde başlatacaklarını belirterek, “Daha sonra da ses getirmesi için Alaçatı’da Değirmenaltı Meydanı’ndaki bir noktada duracağız. Sonraki günlerde ise üyelerimiz dolaşarak imza toplayacak. İzmir genelinde 100 bin imza toplamayı hedefliyoruz. Daha önce de Sevilay öğretmen için bir imza kampanyası düzenlemiştik. Bilindiği üzere Sevilay öğretmen görevi başında bıçaklanarak öldürülmüştü. İlk başlarda imza toplarken sonuç çıkar mı, çıkmaz mı? diye düşündük ama bir yıl sonra Sevilay öğretmen şehit kabul edildi ve ailesine şehit hakları teslim edildi. Orada başarıya ulaştık. Bunda da niye başarıya ulaşmayalım? Herkesin desteğine ihtiyacımız var” diye konuştu.
ÖSYM SON UYGULAMASIYLA GÜVENİLMEZLİK ALGISINA YENİ BOYUT KATTI
Tek bir çocuğun bile hakkının yenilmesi istemediklerini, kendilerinin de örneğin üniversiteye ya da Anadolu Liselerine sınavla girdiklerini, ancak o zaman sınavlara ve kuruma güvenlerinin tam olduğunu belirten Banu Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bilindiği üzere 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sınavlarının birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı 23 Mart’ta yapıldı. ÖSYM aynı gün, sınavlara ait soru ve cevapların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarıldığını ifade ederek, ‘Test sorularının tamamından rastgele seçilen % 20’si adaylara ait soru kitapçıklarındaki soru numaraları ve cevap seçenekleri ile birlikte adayların incelemesine açılacağını’ duyurdu. Ayrıca açıklanan az sayıdaki sorular dışında kalan soruların ‘Gizli bilgi olarak niteleneceği’, bu soruları kamuoyu ile paylaşanlar hakkında yasal işlem yapılacağı tehdidini savurmuştu. Bu ne yaman çelişkidir ki, önce hükümet vatandaşı ilgilendiren tüm belgeler şeffaf olsun diye Bilgi Edinme Kanunu’nu çıkarıyor, sonra da ÖSYM soruları hariç deniyor. Milyonlarca öğrencinin ve ailesinin geleceğini, özlemlerini şekillendiren sınav sistemini sevk ve idare etme sorumluluğunu taşıyan ÖSYM, AKP iktidarı döneminde şaibelerle anılan güvenilmez bir kurum haline gelmiştir. ÖSYM sınav güvenliği konusunda defalarca başarısız olmuş, adı kopya skandalları ile anılır hale gelmiş, sayısız öğrenci ve ailesi mağdur edilmiştir. ÖSYM son uygulamasıyla, güvenilmezlik algısına boyut katmış, milyonlarca öğrenci ve velinin ciddi kaygılar yaşamasına neden olmuştur. Yayımladığı sorularda bile hatalı soru olduğu tespit edilmişken, yayımlanmayan sorularda hata olmadığını kim iddia edebilir? Soruları da onlar hazırladıklarına göre güvenmek mümkün mü? Daha önce ÖSYM tarafından hazırlanan sınavda ortaya çıkarılan şifreli cevap sisteminin bu sınavda olmadığını biz anne babalara kim garanti edebilir? Kamu otoritesi eliyle yapılan sınavlar şaibe kaldırmaz. Biz Çeşme’de yaşayan tüm anne ve babaların sesine tercüman oluyoruz ve ÖSYM'yi milyonların sesini dinlemeye, hatadan acilen dönmeye davet ediyoruz’.