EĞİTİM

Öğretmenler ülke genelinde hükümeti protesto ediyor

20 Temmuz’da başlayan OHAL uygulamasının en karakteristik özelliği kamuda yaşanan dev ihraç dalgası oldu. Fethullah Gülen’le bağlantısı olduğu gerekçesiyle binlerce Milli Eğitim Bakanlığı personelini kamu görevinden uzaklaştıran hükümet, Başbakan Yıldırım’ın “PKK destekçisi oldukları belirlenen 14 bin öğretmen var” açıklamasıyla da tüm öğretmenleri ayağa kaldıran ihraçlara imza attı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 11 bin 285 öğretmenin açığa alındığını duyurmasının ardından Eğitim-Sen öncülüğündeki öğretmenler Türkiye genelinde milli eğitim müdürlükleri önünde eyleme geçti.

Ankara’da protestonun adresi Milli Eğitim Bakanlığı oldu. Eğitim-Sen’li öğretmenler bakanlık önünde ‘Susmayacağız’ pankartı açtı. HDP milletvekilleri Mithat Sancar, Erol Dora ve Müslüm Doğan’ın da katıldığı protesto eyleminde Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca konuştu. Hükümetin “OHAL’in arkasına sığınarak, eğitim emekçilerinin örgütlü mücadelesini engellemeye çalıştığını” belirten Karaca, “Yıllarca yapamadıklarını, darbe fırsatçılığıyla yapıyorlar. Başbakanın son günlerde yaptığı açıklamalar ortada suç unsuru somut delil ve yargılama yokken sadece siyasi tasarruf üzerinden hareket edildiğini göstermektedir” diye konuştu. Karaca, hükümetin sendikal eylemleri suçmuş gibi gösterdiğini de öne sürdü. “Sendikal eylem ve etkinlikler sırf hükümetin politikasına uymadı diye soruşturma konusu yapılıyor” diyen Karaca, hükümetin uygulamalarına karşı mücadele etmekten vazgeçmeyecekleri mesajı verdi. Karaca, “Bugün oluşturulan puslu havayı fırsat bilerek hareket edenler, yaptıklarının bedelini hukuk karşısında ödeyecektir” diye konuştu.

Diyarbakır

Diyarbakır’da protesto

Eğitim-Sen’li öğretmenlerin Diyarbakır’daki protesto eylemine polis müdahale etti. Polisin; öğretmenleri darp ederek gözaltına aldığı gözlendi. Öğretmenler; Van’da “Baskı, sürgün, işten atma politikalarınıza boyun eğmeyeceğiz” pankartı açtı. Van’daki protesto eyleminde Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit açıklama yaptı. OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin iktidarın elinde tehlikeli bir silah haline geldiğini belirten Sayyiğit, “Hükümet, yeni eğitim yılına sayılı günler kala telafisi mümkün olmayan sonuçlara ve kaosa yol açacak, çocuklarımıza ve eğitim emekçilerine büyük mağduriyetler yaşatacak yasadışı adımlar atmaktan vazgeçmelidir” dedi.

Eğitim-Sen’li öğretmenler Adana’da “Eşit, özgür, demokratik bir Türkiye için darbeye, OHAL’e hayır”pankartıyla yürüdü. Mersin’de “Baskı, sürgün ve görevden almalara asla teslim olmayacağız” pankartı açan öğretmenler, hükümete “Hukuki hiçbir dayanağı olmayan görevden almalardan vazgeçin. Kanun hükmünde kararnamelere dayanmayın” çağrısı yaptı. Eğitim-Sen öncülüğündeki protestoların önümüzdeki günlerde de sürmesi planlanıyor.

Sözleşmeli öğretmenler

Milli Eğitim Bakanlığı, protestolara karşın öğretmenlerin meslekten ihracının süreceğini açıkladı. Bakanlığın bir yeni açıklaması da 5 bin yeni sözleşmeli öğretmen atanacağı yönünde oldu. Bakanlığın ilgili açıklamasında “Dershaneler ve etüt eğitim merkezlerinde eğitim personeli olarak görev yapanlar arasından bakanlığımızın çeşitli alanlarından 5 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapılacaktır” denildi. DW/Hilal Köylü / Ankara