ALMANYA

O sloganı atanlar Alman pasaportu alamayacak mı?

Hamburg merkezli Kuzey Almanya Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (NDR) aktardığı haberde, 1960 yılından bu yana Filistin'e destek için kullanılan “Nehirden denize” sloganını bundan sonra gösterilerde atanların veya sosyal medyada kullananların, beğenenlerin ve yorumlayanların Alman vatandaşı olamayacakları yazıldı.

Almanya'da İçişleri Bakanlığı’nın Alman vatandaşlığına geçecekler için hazırladığı yönetmelikte Filistin'e destek olarak kullanılan “Nehirden denize” sloganı atanlara vatandaşlık verilmeyeceği belirtildi.

'NEHİRDEN DENİZE' İFADESİ VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMA SEBEBİ SAYILACAK

NDR'in 'tartışmalı slogan yüzünden Alman pasaportu yok mu?' ara başlığı ile aktardığı haberde, 'İçişleri Bakanlığı (BMI) açısından “Nehirden Denize” ifadesi Alman vatandaşlığından çıkarılma nedeni olabiliyor' ifadesi dikkat çekti. 

Almanya'da yeni vatandaşlık yasası 27 Haziran 2024'te yürürlüğe girdi. Buna göre, Almanya'da çalışan ve iyi entegre olmuş kişiler, Almanya'da yasal ikamet için temel şart olan sekiz yıl yerine sadece beş yıl sonra Alman vatandaşlığını alabilmelidir.

Federal İçişleri Bakanlığı web sitesinde "Irkçılık, Yahudi karşıtlığı veya diğer herhangi bir insanlık düşmanlığı davranışı vatandaşlığa kabulü dışlıyor" diye yazıyor. Peki bu hangi kriterlere göre kontrol edilmeli?

Panorama'nın erişimine sunulan belgede, 10.1.1.1.3.1 kapsamında "Nehirden Denize" sloganı ve muhtemelen "Filistin özgür olacak" eki kullanılıyor. Bu iki sloganı sosyal medyada gündeme getirmek, gösterilerde atmak veya beğenmek Alman vatandaşlığının reddedilmesi veya vatandaşlığı kaybetmek için yeterli gerekçe olarak görülüyor.

GÖSTERİLERDE VEYA SOSYAL MEDYADA O SLOGAN YASAK MI?

Haberde, muğlak bir anlam ifade ettiği mahkeme kararlarına da yansıyan o sloganın gösterilerde atılmasını veya sosyal ağlarda beğenilmesini, paylaşılmasını hatta yorum yapılmasını da içerdiğine yer veriliyor. "Nehirden denize" sloganı, Ürdün ile Akdeniz arasındaki, şu anda İsrail ve Filistin toprakları olan bölgeyi ifade ediyor.

İKİ MAHKEMEDEN İKİ FARKLI KARAR

Bu sloganın açıktan neyi ifade ettiği mahkemelerde bile tartışmalıdır. Örneğin Mayıs ayında Mannheim Bölge Mahkemesi bu sloganın açıkça cezalandırılabilir olduğunu reddetti.

Düsseldorf İdare Mahkemesi'nin Eylül ayında verdiği karara göre ise o slogan, yasaklı örgüt Samidun ve Hamas'ın bir işareti olarak kabul ediliyor.

Federal İçişleri Bakanlığı'na, bu sloganın kişilerin vatandaşlığa alınmasında özel bir hukuki kriter olup olamayacağı sorulduğunda, verilen yanıt şu şekilde oldu; slogan atılırken sloganın söylendiği bağlamın dikkate alınması gerekiyor.

Burada sormadan edemiyoruz; Niyet mi okunacak?

O SLOGANIN GEÇMİŞİ 1960'LI YILLARA DAYANIYOR

“Nehirden denize” sloganının geçmişi 1960’lı yıllara dayanıyor. O dönemde Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) tarafından kullanılan slogan Filistin’in Ürdün (Şeria) Nehri’nden Akdeniz’e, yani İsrail topraklarına kadar tamamen özgürleştirilmesinin amaçlandığını ifade ediyor.