DÜNYA

Maraş depremi: 56 ülkeden yardım ekipleri sahada

Maraş'ta meydana gelen depremlerin ardından çok sayıda ülkeden Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri ve yardım gelmeye başladı.

AFAD'ın Perşembe günü yaptığı son açıklamaya göre, 6 bin 479 yabancı kurtarma görevlisi deprem bölgelerine sevkedildi.

Çarşamba günü yapılan açıklamada, 66 ülkeden arama kurtarma ekiplerinin sahada olduğu aktarıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Perşembe günü "95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık” dedi.

“56 ülkeden 6 bin 479 personelin sahada” olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “19 ülkeden daha ekipler 24 saat içinde ülkemizde olacaklar" dedi.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi'nin Facebook hesabına göre 87 arama kurtarma görevlisi, doktor ve itfaiyecelerle eğitimli köpekler Türkiye’ye gönderildi.

Servis, acil durum görevlilerinin Antakya’da depremzedeler için çadır kurarkenki görüntülerini paylaştı.

İsrail'den yola çıkan 'Zeytin Dalları' adlı insani yardım ekibi de Türkiye'ye geldi.

Yardım ekibi İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Ulusal Kurtarma Bölümü Başkanı Golan Vach tarafından koordine ediliyor.

Deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak üzere, aralarında arama kurtarma uzmanı, tıbbi hekim, doktor, hemşire ve paramedikler bulunan 230 kişilik bir acil yardım ekibinin ve yüzlerce ton malzeme taşıyan 15 İsrail askeri kargo uçağının da 8 Şubat akşamı Türkiye'ye ulaştığını duyurdu.

Azerbaycan Büyükelçiliği, Türkiye'ye 725 kişilik ekibin gönderildiğini açıkladı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla Acil Durumlar Bakanlığı'na (MES) bağlı 420 kişilik kurtarma ekibi, ilgili ekipman ve arama köpekleriyle birlikte 6 Şubat'ta Türkiye'ye gönderildi ve çalışmalarına başladı.

Bakanlık, gerekli tıbbi ekipman ve malzemelerle donatılmış Dışişleri Bakanlığı'na ait seyyar sahra hastanesi ve 41 kişilik bir ekibin de bölgeye gönderildiğini duyurdu.

Avrupa Birliği (AB), 20 AB ülkesinin yanı sıra Arnavutluk ve Karadağ'ın ülkeden arama kurtarma ve sağlık ekibinin Türkiye'ye gitmek için seferber edildiğini söyledi.

Toplamda 1400'den fazla kurtarma personeli ve 100 arama köpeği Türkiye'ye gönderildi.

AB ayrıca Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere uluslararası toplumdan yardım toplamak için Mart ayında bir konferans düzenleneceğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil sağlık ekiplerinin depremden etkilenen kişilere temel sağlık hizmeti sağlamak için etkinleştirildiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM ekiplerinin bölgede hazır bulunduğunu söyledi.

BM Acil Durum Fonu, Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenen insanlara yardım etmek için 25 milyon dolar ayırdı.

Çin, ilk kurtarma ekiplerinin Türkiye'de çalışmaya başladığını ve ülkeye 5,9 milyon dolarlık acil yardım desteği verileceğini söyledi. Pekin'den Türkiye'ye 82 arama kurtarma görevlisi ve 4 özel eğitimli köpek gönderildi.

Japonya 73 arama kurtarma görevlisinin yanı sır dedektörler, matkaplar, taşınabilir jeneratörler, tıbbi kitler ve gıda gönderdi.

Hindistan Büyükelçiliği, Hindistan ordusunun Hatay’ın İskenderun ilçesindeki sahra hastanesi tıbbi, cerrahi ve acil servis bölümlerinin yanı sıra röntgen laboratuvarı ve ecza deposu ile faaliyetlerine başladığını duyurdu.

Güney Kore 110'dan fazla kurtarma görevlisi, sağlık personeli ve askeri Salı günü, arama ve kurtarma çalışmalarını desteklemek için depremin olduğu bölgeye doğru yola çıktı.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca Türkiye'ye acil insani yardım için 5 milyon dolar teklif etti.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ve Başkan Yardımcısı William Lai, birer aylık maaşlarını deprem kurtarma çalışmaları için bağışlayacaklarını açıkladılar.

Kendisi sık sık depremlerle sarsılan Tayvan, şimdiden 2 milyon dolarlık afet yardımı yapacağını duyurdu ve 2 kurtarma ekibi gönderdi. (BBC Türkçe)