Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Pazartesi günü Çin'e beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Orban'ın 'Barış Misyonu 3.0' olarak adlandırdığı bu ziyaret, geçen hafta başında Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını devralmasıyla önce Kiev ardından Moskova'yı ziyaret etmesinin ardından geldi.

Uçaktan inen Orban, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Hua Chunying ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.

Daha sonra Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile çekilmiş bir fotoğrafını paylaşan Macaristan Başbakanı, fotoğrafın altına şu iletiyi yazdı: "[Rusya ve Ukrayna'nın yanı sıra] savaşın sona ermesi üç dünya gücünün, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Çin'in kararına bağlı."

'BARIŞ' İÇİN GÖREV 

McDonald's ürünlerinde koli basili bakterisi: Hasta sayısı 104'e çıktı McDonald's ürünlerinde koli basili bakterisi: Hasta sayısı 104'e çıktı

Euronews'in haberine göre, Orban geçen hafta Moskova ve Kiev'i ziyaret ederek Ukrayna'nın Rusya ile derhal ateşkes yapmayı kabul etmesini önerdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın bir ilişkisi olduğu düşünülen Macaristan başbakanı, AB'nin Kiev'e yardım etme ve Moskova'ya yaptırım uygulama çabalarını çoğunlukla gecikmesine sebep olmuştu.

Moskova ziyareti, birlik adına müzakere yapma yetkisi olmadığını söyleyen AB ülkeleri tarafından eleştirildi. Orban, ziyareti "savaşan iki tarafla da konuşabilen ülke sayısı azalıyor" diyerek gerekçelendirdi. "Macaristan yavaş yavaş Avrupa'da herkesle konuşabilen tek ülke haline geliyor" diyerek ekledi.

Macaristan Başbakanı uzun süredir Ukrayna'daki çatışmaların sona ermesini savunsa da, bunun ülkenin toprak bütünlüğü ya da gelecekteki güvenliği için ne anlama geleceğini belirtmedi.

ÇİN İLE BAĞLAR GÜÇLER 

Mayıs ayında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa ve Sırbistan'ı da kapsayan Avrupa turunun son ayağında Budapeşte'ye bir ziyarette bulunmuştu.

Macaristan ve Çin bu görüşmeler sırasında ekonomik ve kültürel işbirliklerini derinleştirmek üzere bir dizi yeni anlaşma imzaladı.

Pekin, AB üyesi Macaristan'ı, 27 üyeli ekonomik birlikteki önemli dayanak noktası olarak görüyor.

Aralık ayında Macaristan, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden biri olan Çinli BYD'nin Avrupa'daki ilk elektrikli araç üretim fabrikasını ülkenin güneyinde açacağını duyurdu. Bu gelişme ile, Avrupa'daki otomobil endüstrisinin rekabet gücünün sarsılabileceği düşünülüyor. (Euronews)